05 / 05 / 2024

İnşaat maliyet bedelinden yapılan indirimler!

İnşaat maliyet bedelinden yapılan indirimler!

İnşaat maliyet bedelinden birtakım indirimler yapılıyor. İnşaat maliyet bedelinden yapılan indirimler Emlak vergisine matrah olacak vergi değerlerinin takdirine ilişkin tüzük kapsamında açıklanıyor. İşte yapılacak indirimler..



İnşaat maliyet bedelinden yapılan indirimler!

Emlak vergisine matrah olacak vergi değerlerinin takdirine ilişkin tüzük gereğince; inşaat maliyet bedeli, binanın dıştan dışa yüzölçümü ile metrekare normal inşaat maliyet bedelinin çarpılması suretiyle bulunuyor. 


Metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, binaların kullanılış tarzları, inşaat nevileri ve sınıflarına göre Maliye ve Bayındırlık Bakanlıklarınca birlikte saptanır ve uygulanacağı bütçe yılından önce ilan olunuyor. 


Ancak, genel beyan dönemlerine rastlayan yıllarda, bu ilan, beyanname verme süresinin başlangıcından dört ay önce yapılıyor. 


Hesaplanan metrekare normal inşaat maliyet bedeline, ilan olunan bedelde nazara alınmamış ise, kalorifer veya klima tesisatı için % 8, asansör tesisatı için ayrıca % 6 oranında ilave yapılıyor. Zemin ve asansörden yararlanmayan bodrum katlar için asansör dolayısı ile ilave yapılmıyor. 


İnşaat maliyetlerinden bazı indirimler yapılıyor. Maliyet bedelinden yapılacak indirimler, Emlak vergisine matrah olacak vergi değerlerinin takdirine ilişkin tüzük kapsamında şu şekilde sıralanıyor:


Maliyet bedelinden yapılacak indirimler: 

Madde 21 - Birden çok katlı binalarda, 19 ve 20 nci madde hükümlerine göre hesaplanan maliyet bedelinden, bodrum katlar için derinlik derecesine göre % 10 - 15, zemin katlar için % 3, dördüncü katlar için % 2, beşinci katlar için % 3, altıncı ve daha yukarı katlar için % 4 oranında indirim yapılır. 


Katlar, yapı ruhsatiyesinin eki belediyece tasdikli yapı projesine, sahipleri tarafından proje gösterilemeyen yapılarda ise imar mevzuatına uygun olarak tespit edilir. 


Emlak vergisine matrah olacak vergi değerlerinin takdirine ilişkin tüzük!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön