10 / 05 / 2024

İnşaat maliyetleri yükseldi: Çimento fiyatları mart ayında yüzde 60 arttı!

İnşaat maliyetleri yükseldi: Çimento fiyatları mart ayında yüzde 60 arttı!

Çimento fiyatlarına mart ayında yüzde 30 zam geldi. Zamlar çimentonun torbasında 12 lira, betonun tonunda ise 200 lira artış gösterdi. Peki çimento fiyatları bugün ne kadar? Çimento ve beton fiyatları kaç lira oldu? İşte 24 Mart 2022 güncel çimento fiyatları...



FİYATLAR DAHA DA ARTACAK

Dünya Gazetesi'inden Leyla İlhan'ın haberine göre; bir sene içerisinde çimentonun tonunun 250 liradan 1000 liraya yükseldiğini belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım şunları söyledi: “Fiyatlar daha da artacak görünüyor. Eskiden arz yüksekken üretici bu fiyat artışlarını bir şekilde dengeleyebiliyordu. Şimdi öyle bir durum yok. Çünkü arz yok, yeni proje yok. Dolayısıyla, olduğu gibi zamları aktarması lazım. Şimdi bizde betonun, çimentonun, demirin maliyeti arttıkça bu bedelleri satışlara eklemek zorundayız. Ancak çok proje yapılırsa, arz fazlalaşacak ki zamlar daha az yansıtılsın" dedi.

İnşaat maliyetleri yükseldi: Çimento fiyatları mart ayında yüzde 60 arttı!

METREKARE MALİYETİ 12 BİN LİRA

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu ise, “Çimento aynı zamanda birçok malzemenin fiyat artışını da tetikliyor” dedi. İnşaat metrekare maliyet bedellerinin arsa hariç 6 bin TL’lere geldiğini ifade eden Tellioğlu, “Arsa dahil Türkiye genelinde ortalama 12 bin TL’ye yükseldi metrekare birim fiyatları. 2 ay önce 10 bin TL seviyesindeydi” şeklinde konuştu. 2005 yılında Türk vatandaşlarının konuta erişim oranın yüzde 35 ila 40 iken 2014-2016 yılında bu oranın en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 70’e geldiğini anlatan Tellioğlu, “Yani 100 kişiden 70’i ev alabilir seviye oluşmuştu. Şimdi geldiğimiz noktada tekrar yüzde 30-40 bandına geriledik” ifadelerini kullandı.


Geri Dön