27 / 04 / 2024

İnşaat maliyetlerinin artışı ev fiyatlarını nasıl etkiliyor? Konut fiyatları düşer mi?

İnşaat maliyetlerinin artışı ev fiyatlarını nasıl etkiliyor? Konut fiyatları düşer mi?

Türkiye'de son iki yıldır konut fiyatlarındaki artış devam ediyor. Yeni ev almak isteyenler fiyatlarda düşüş beklerken inşaat maliyetleri yıllık yüzde 62,25 arttı. Peki, konut fiyatları düşecek mi? İşte detaylar...



Türkiye, 2022-2023 yıları boyunca dünyada ev fiyatlarının en yüksek olduğu ülke olarak zirvedeki yerini korudu. Konut sahibi olmak isteyenler fiyatların düşmesini beklerken inşaat maliyetleri yıllık yüzde 62,25 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu emlak sektörünü yakından ilgilendiren inşaat maliyet endeksi verini duyurdu. Bu kapsamda endeks, temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 15,67, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 62,25 yükseldi. 

MALİYETLERİN ARTMASI EV FİYATLARINI NASIL ETKİLİYOR?

Yükselen enflasyon ve döviz kurlarındaki artışlara bağlı olarak maliyetlerle beraber ev fiyatları da artmaya devam ediyor.

İŞÇİLİKTE ARTIŞ 1 YILDA YÜZDE YÜZÜ AŞTI

Tgrthaber'de yer alan detaylara göre, Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden elde edilen bilgilere göre, bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 9,76, işçilik endeksi ise yüzde 31,66 oranında arttı. Ayrıca 2022 senesinin aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 47,01, işçilik endeksi yüzde 111,68 yükseldi.

BİNA İNŞAAT MALİYETLERİNDE YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR

Bina inşaatı maliyet endeksi, geçen bir önceki aya göre yüzde 14,68, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 62,55 yükseldi. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 8,18, işçilik endeksi yüzde 31,62 arttı. Ayrıca 2022 yılının aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 46,64, işçilik endeksi yüzde 111,74 yükseldi.

Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 18,96, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 61,31 yükseldi. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 14,76, işçilik endeksi yüzde 31,83 arttı. Öte yandan bir önceki senenin aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 48,15, işçilik endeksi yüzde 111,47 yükseldi.

BAKAN ŞİMŞEK’TEN KONUT KREDİLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Kredi ve kredi kartı kullanımına yönelik önemli açıklamalar yapan Mehmet Şimşek şunları söyledi: “Birinci konutu kredilendirme konusunda değişikliğe gitmeyeceğiz ancak ikinci, üçüncü konut veya tatil yerlerindeki yerlere ilişkin vatandaşın imkanı varsa alır ama krediyle desteklemeyeceğiz.”

'KONUT FİYATLARI DÜŞMEZ, AKSİNE YÜZDE 30 ARTAR'

Independent Türkçe'ye konuşan Gayrimenkul ve Yatırım Danışmanı Mert Başaran, seneye bu fiyatlara bu tip konutların da bulunamayacağı görüşünde. Asgari ücrete yüzde 34 zam yapıldığını, dövizde yüzde 30 civarında yükseliş kaydedildiğine değinen Başaran, bu durumun yeni konutlara yüzde 30-35 fiyat artışı şeklinde yansıyacağı, dolayısıyla ikinci el konutlarda da artışın süreceğini belirtiyor.

Altın alıp satmak isteyenler aman dikkat! Altın fiyatlarını gören şok olacak! 14 Eylül Perşembe altın fiyatları

Deprem uzmanı tek tek açıkladı! Marmara'da 7'den büyük deprem olur mu? Son dakika! 

Emeklilerin resmen dört gözle beklediği tarihler açıklandı! Hesaplarına bakan bayram edecek!


Geri Dön