27 / 04 / 2024

Konut sektörünün gözü ekim ayında! İlk evim kampanyası ile konut fiyatları düşer mi, yükselir mi? 

Konut sektörünün gözü ekim ayında! İlk evim kampanyası ile konut fiyatları düşer mi, yükselir mi? 

Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç Demir, Ekim ayında açıklanacak olan İlk Evim kampanyasın konut fiyatlarına nasıl yansıyacağını açıkladı. Peki İlk evim kampanyası ile konut fiyatları düşer mi, yükselir mi? 



Hiç evi olmayanları hedefleyen uygun faizli kampanyanın piyasası canlandıracağını belirten Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç Demir, kampanya ile birlikte konut fiyatlarının nasıl olacağını değerlendirdi.

KONUT FİYATLARI YÜKSELİR Mİ, DÜŞER Mİ?

Gayrimenkul sektöründe artan maliyetler nedeniyle konut fiyatları zirve yaptı. Öte yandan artan fiyatlar ve kısılan kredi imkanları, sektörün yavaşlamasına neden oldu. 

Hükümetin bu sorunu çözmek amacıyla Ekim ayında İlk Evim Kampanyası’nı duyurması beklenirken, yeniden hareketlenmek için umudunu kampanyaya bağlayan gayrimenkul sektöründe konut fiyatlarının akibeti yeniden tartışılmaya başlandı.

Gayrimenkul Danışmanı ve İSTOÇ İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, kampanyanın ev sahibi olmak isteyenlere destek olarak piyasayı canlandıracağını söyledi.

 Şenay Araç Demir, kampanyayla ilgili konut fiyatlarında kalıcı bir düşüşün beklemediğini belirterek, konut üretiminin artması halinde fiyatların düşeceğini söyledi.

Konut sektörünün gözü ekim ayında! İlk evim kampanyası ile konut fiyatları düşer mi, yükselir mi? 

KONUT FİYATLARINI GEÇİCİ SÜRE FRENLEYECEK!

Şenay Araç Demir, son bir yıldır bankaların konut kredilerini kısıtlamasından dolayı piyasada kredili satışların önemli ölçüde gerilediğini söyledi.

Demir,  BDDK'nın açıkladığı yeni konut kredisi tebliği, ikinci, üçüncü konutunu alacak olanlara ayrı faiz oranları uygulanmasını ve kısıtlı kredi verilmesini öngörüyor. Bu durumun yatırım amaçlı talepleri, dolayısıyla konut fiyatlarını geçici bir süre frenleyeceği aşırı yükselen fiyatların bir süre yatay seyirde devam edeceğini açıkladı.

Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç Demir, konut fiyatlarının seyri ile ilgili  son bir yılın en düşük seviyesinde gerçekleşen konut satışlarının yaşandığına vurgu yaptı.

Bu dönemde inşaat firmaları dolardaki artışı maliyetlerine ekleyip, yeni fiyatlandırma yaptıklarını ve satışlarında kendi imkanlarını kullanarak vadelendirme yaptıklarını belirten Demir ''Kendi sistemlerini kurmak durumunda kaldılar.'' dedi.

Konut sektörünün gözü ekim ayında! İlk evim kampanyası ile konut fiyatları düşer mi, yükselir mi? 

DÖVİZ BAZINDA ZAM GELİYOR...

Demir, enflasyonist ortamda her ay  zamlara karşılık, konutta döviz bazında bir rakam belirlendiğini ve müşteriden onun karşılığı olan TL istendiğini söyledi.  Dövizdeki artışın fiyatlara yansıtıldığını belirten Demir, piyasadaki konutların yüzde 80'ini nakit alım yapan vatandaşlar olduğunu ve bu nedenle konut fiyatlarında gevşemenin yaşanmadığını belirtti.

Türkiye'de her yıl ortalama 800 bin ile 1 milyon konuta ihtiyaç olduğunun altını çizen Demir '' İnşaat maliyetleri, arazi sıkıntısı,  pandemi koşulları nedeniyle yeterli üretim yapılamadı. Bu durum da piyasada olan konutların fiyatının şişmesine neden oldu. Dünyada konut fiyatlarındaki artış sıralamasında Türkiye birinci sırada. Bu da konutlardaki fiyat artışlarının ne kadar yüksek olduğunu doğruluyor.” dedi.

Konut sektörünün gözü ekim ayında! İlk evim kampanyası ile konut fiyatları düşer mi, yükselir mi? 

KONUT SEKTÖRÜNÜN GÖZÜ EKİM AYINDA!

Ekim ayında açıklanması planlanan İlk Evim Kampanyası merakla bekleniyor. Düşük faizle 15 ve 20 yıl vadelerde yapılacak kampanya, hiç evi olmayan vatandaşlar için hazırlanıyor.

Şenay Araç Demir, devletin vatandaşlara ev sahibi olma hakkını sağlaması piyasanın hareketlenmesini sağlayacağını söyledi.  Konut sektörüyle bağlantılı 174 sektör olduğuna vurgu yapan Şenay Araç Demir '' Bu sektörler konut inşaatlarından bitimine kadar birbiriyle bağlantılı sektörleri temsil beslemektedir. Bu nedenle konut imalatı çok önemli, ama konut fiyatlarında düşme olmasını beklemiyorum. Keşke düşse de her vatandaş ev sahibi olsa, belki birkaç ay dolar yükselmezse konut fiyatları yatay şekilde seyredebilir..." ifadelerini kullandı.

Yeni evim konut kredisini kimler alabilir? Yeni evim konut kredisi başvuru şartları nelerdir?

 


Geri Dön