24 / 11 / 2024

İnşaat malzemeleri bileşik endeksi düşüyor!

İnşaat malzemeleri bileşik endeksi düşüyor!

İnşaat sektörünün ekonominin lokomotifi olduğunu sık sık dile getiriyoruz. Ekonominin barometresi durumunda olan inşaat sektörü bilhassa inşaat malzemeleri yönüyle pek çok sektörü doğrudan ilgilendiriyor.




İnşaat sektörünün ekonominin lokomotifi olduğunu sık sık dile getiriyoruz. Ekonominin barometresi durumunda olan inşaat sektörü bilhassa inşaat malzemeleri yönüyle pek çok sektörü doğrudan ilgilendiriyor. 


İnşaat sektöründeki gelişmeleri, yeni inşaatlarla ilgili ruhsat başvurularında ve bunların artış azalışlarından, satılan konut verilerinden takip ediyoruz. 

Sektörle ilgili yeni bir veri kaynağı olarak Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksi eklendi. 


İMSAD'ın 2013 yılı Eylül ayında başladığı inşaat malzemeleri bileşik endeksi bu sene Temmuz ayında en dip seviyesine ulaştı. 

Temmuz'da 2,7 puan azalarak 101,2 olarak gerçekleşen endeks, 2015 Şubat ve 2014 Ocak ayları ile birlikte en düşün düzeyde. İMSAD'ın değerlendirmesi, "yurtiçi satışlar, üretim ve cirolarda önemli gerileme yaşanmıştır. 

İhracat faaliyeti durağan kalmaya devam etmektedir. Tahsilat hızındaki yavaşlama ise endişe vermektedir" deniyor. 


Hem yeni inşaat ruhsatlarıyla ilgili başvurulardaki azalma, hem de inşaat malzemeleri bileşik endeksinin dip seviyesi inşaat sektörünün durumunu yansıtıyor. 

Öte yandan TÜİK'in en son açıkladığı konut satış verileri aylık bazda durağanlığı gösteriyor. 

Buna göre, Temmuz ayında Bursa'da 3 bin 619 konut satılmış ve satılan bu konutların bin 228'i ipotekli satış ve 2 bin 391 'i de diğer satış durumunda. 

Böylece Bursa'da 7 aylık dönemde satılan toplam konut sayısı 28 bin 554'e ulaştı. Bursa'da, Ocak-Temmuz ayları arasındaki dönem itibariyle satılan konut sayısı 2014'de 22 bin 287 ve 2013 yılında da 24 bin 173 adet düzeyindeydi. 

Bu yıl Bursa'daki konut satışlarına aylar itibariyle baktığımızda, Ocak'ta 3 bin 208, Şubat'ta 3 bin 431, Mart'ta 4 bin 735, Nisan'da 4 bin 935, Mayıs'ta 4 bin 426, Haziran'da 4 bin 200 ve yukarıda da belirttiğimiz gibi Temmuz'da 3 bin 619 konut satıldığını görüyoruz. 

Bu da demek oluyor ki, Nisan ayında zirve yapan Bursa'daki konut satışları 3 aydır azalıyor. Bu azalma bir önceki aya göre Mayıs'ta yüzde 10.3, Haziran'da yüzde 5.1 ve Temmuz'da da yüzde 13.8 seviyesinde. Nisan'dan Temmuz'a gerileme ise yüzde 26.6 seviyesinde ve bu gerileme banka kredili ipotekli satışlarda ise yüzde 36.6 düzeyinde. 

Aynı durumu Bursa'da yabancılara satılan konutlarda da görüyoruz. 

Ocak ayında 81 adet olan yabancılara konut satışı, Şubat'ta 106, Mart'ta 103, Nisan'da 133, Mayıs'ta 128, Haziran'da 125 ve Temmuz'da 112 adet olarak gerçekleşmiş durumda. Nisan'dan Temmuz'a aylık bazda yabancılara konut satışı yüzde 15.8 düzeyinde gerileme göstermiş. 

Bursa her ne kadar toplam konut satış sayısı bakımından İstanbul, Ankara,  İzmir  ve Antalya'nın ardından ülke genelinde 5. sırada yer alıyorsa ve yabancılara satışta ise 3. sırada bulunuyor olsa da, gerek iç pazara ve gerekse yabancılara satılan konutlarda ortaya çıkan bu gerilemenin öncü uyarı olarak hissedilmesi ve algılanması gerekiyor. 


Bursa Haber/Nadir Tülek


Geri Dön