29 / 04 / 2024

İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksi Mayıs'ta 0.2 arttı!

İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksi Mayıs'ta 0.2 arttı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, Haziran 2015 'İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksini açıkladı. İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksi Mayıs ayında 0,2 puan artarak, 104,4 puan olarak gerçekleşti.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nden (Türkiye İMSAD), Haziran 2015 'İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksini açıkladı. Buna göre, İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksi Mayıs ayında 0,2 puan artarak 104,4 puan olarak gerçekleşti. Faaliyet endeksi artarken, güven ve beklenti endeksleri yeniden geriledi. Mevsimsellik ile faaliyetlerde artış olmasına karşın seçim sonuçları ile beklenti ve güven endeksleri geriledi. Faaliyetlerde özellikle yurtiçi satışlar ve buna bağlı olarak üretimde artışlar yaşandı. İhracat faaliyeti durağan kalmaya devam etti. Güven endeksi yeniden geriledi. İnşaat sektörüne ve inşaat malzemeleri sektörüne ilişkin güven düştü. Ekonomiye olan güven ise halen geriledi. Beklenti endeksinde de gerileme yaşandı. Yurtiçi siparişlerdeki artış beklentisi de zayıfladı. Ekonomiye ilişkin beklentiler ise halen zayıf oldu.

 

Nisan ve Mayıs aylarında faaliyetlerde yaşanan hızlı toparlanma ardından seçim sonuçları ile ortaya çıkan belirsizlik nedeniyle zayıflayan beklentiler ve güven faaliyetlerinde yavaşlamasına yol açarak mevsimsel toparlanmayı sınırlayabileceği belirtildi. 


Faaliyet endeksi Mayıs ayında da önemli bir artış gösterdi. Faaliyetlerde artış mevsimsellik etkisi ile sürdü. Faaliyet endeksini oluşturan alt faaliyetlerde önceki aya göre önemli artışlar gerçekleşti. Mayıs ayında faaliyet endeksi geçen yılın Mayıs ayı faaliyet endeksinin 8,4 puan veya yüzde 6,9 üzerinde oldu. Yurtiçi satışlarda Mayıs ayında bir önceki aya göre yüksek bir artış oldu. İhracat faaliyetleri Mayıs ayında bir miktar hareketlendi. Üretimde yurtiçi satışlar ağırlıklı önemli bir artış gerçekleşti. Tahsilat hızındaki yavaşlama Mayıs ayında da sürdü. 


Güven endeksi geçen ayki artışın ardından Mayıs ayında yeniden 1,2 puan geriledi. Mayıs ayı güven seviyesi geçen yılın Mayıs ayı güven seviyesinin 12,6 puan altında oldu. Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin güven kaybı halen sürmüyor. İnşaat sektörünün genel gidişatına ilişkin güven Mayıs ayında 1,1 puan azaldı. 


İnşaat malzemeleri sanayi genel gidişatına ilişkin güven ise Mayıs ayında 1,2 puan geriledi. Yurtiçi pazarlarda genel gidişatta 1,3 puanlık bir gerileme yaşandı. İhracat pazarları genel gidişatına ilişkin güven ise durağan kalmaya devam etti. 


Beklentilerde toparlanma Mayıs ayında tersine döndü. Mayıs ayında beklentiler geçen aya göre 0,8 puan geriledi. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerdeki gerileme Mayıs ayında devam etti. İnşaat malzemeleri sanayine ilişkin beklentiler Mayıs ayında yeniden 1,9 puan düştü. 

Önümüzdeki üç aya ilişkin yurtiçi sipariş beklentilerinde Mayıs ayında sadece 0,6 puan artış oldu. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişlerinde durağanlık sürdü. Yurtiçi siparişlerindeki artışın yavaşlamasına bağlı olarak önümüzdeki üç ayın üretiminde artış beklentisi de sınırlı ölçüde arttı. Yatırım beklentileri ilk kez geriledi.


Tekirdağ Şafak Gazetesi


Geri Dön