İnşaat malzemeleri ciro artışı firmaları rahatlattı!
Mart ayında inşaat malzemeleri sanayisinde cirolar ve ihracat arttı - Sektörün alacakları tahsil etme hızındaki yavaşlama azalırken, cirolardaki artış firmaları rahatlattı.
Mart ayında inşaat malzemeleri sanayisinde cirolar ve ihracat arttı - Sektörün alacakları tahsil etme hızındaki yavaşlama azalırken, cirolardaki artış firmaları rahatlattı
İnşaat malzemeleri sanayisinde cirolar ve ihracat artarken, sektörün alacakları tahsil etme hızındaki yavaşlama azaldı. Cirolardaki artış firmaları rahatlattı.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) nisan ayı "İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksleri"ni açıkladı.
Verilerde, sektör paydaşlarının sektördeki mart ayı gerçekleşmeleri ve sonraki döneme ilişkin beklentileri paylaşıldı. Buna göre, İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi mart ayında 1,3 puan artarak 102,5 puan olarak gerçekleşti. Böylece 2015 yılının ilk iki ayındaki gerileme yerini mart ayında artışa bıraktı. Endeks geçen yılın aralık ayı kapanış seviyesini de aştı. Bileşik endeksteki artışta, faaliyetlerde görülen hissedilir artışlar ile beklentilerdeki iyileşme etkili oldu.
Faaliyetler seviyesi, mevsimsellik ve beklentilerdeki iyileşme ile mart ayında bir önceki aya göre önemli bir artış gösterdi. Beklenti endeksinde ise yeniden artış yaşandı. Artış daha çok yurt içi ve yurt dışı siparişlerdeki artışlardan kaynaklandı.
Ekonomiye ve inşaat sektörüne ilişkin güven kaybı ise mart ayında da yavaşlayarak devam etti. İnşaat malzemeleri sektörüne ilişkin güven kaybı ise durağanlaştı.
İMSAD açıklamasında yer verilen bilgilere göre, gelecek üç aya ilişkin iç ve dış sipariş beklentilerindeki hızlı artışlar, inşaat malzemeleri sanayinde bahar aylarından itibaren beklenen mevsimsel toparlanmanın yaşanacağını gösteriyor.
Faaliyetlerde artış ve beklentilerdeki iyileşme, sanayinin iyimser temkinli duruşunu desteklerken, faaliyet endeksi mart ayında endeks döneminin en hızlı ikinci artışını gösterdi.
Özellikle mart ayında mevsimsellik etkisini gösterirken, faaliyet endeksini oluşturan tüm alt faaliyetlerde bir önceki aya göre önemli artışlar gerçekleşti.
Mart ayında faaliyet endeksi, geçen yılın mart ayı faaliyet endeksinin de 6,9 puan veya yüzde 5,9 üzerinde oldu. Yurt içi satışlar ile ihracatta bir önceki aya göre önemli artışlar görüldü. Üretimde de önemli bir artış gerçekleşti.
Cirolarda son aylarda yaşanan durağanlığın ardından mart ayında sıçrama görülürken, cirolardaki artış sanayideki firmaları rahatlattı. Yurt içi satış ve ihracattaki artışlar ile satış ciroları mart ayında 7,7 puan artarak 143,9 puana yükseldi.
Tahsilat hızındaki gerileme ise mart ayında durağanlaştı. Tahsilat hızındaki yavaşlamanın azalması da sektörün mali sağlamlığı açısından önemli bir gelişme oldu.
Sektördeki beklentiler ise şubat ayındaki gerileme ardından mart ayında yeniden artmaya başladı. Beklentiler Mart ayında 0,9 puan yükseldi.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE İLİŞKİN BEKLENTİLERDEKİ GERİLEME MART AYINDA DA DEVAM ETTİ
Beklenti endeksini oluşturan alt unsurlardan Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerdeki gerileme mart ayında da devam etti. İnşaat malzemeleri sanayine ilişkin beklentiler de mart ayında 0,5 puan gerileme gösterdi.
Buna karşın gelecek üç aya ilişkin yurt içi sipariş beklentilerinde mart ayında 3 puan ile önemli bir sıçrama oldu. Gelecek üç aya ilişkin alınan ihracat siparişlerinde de mart ayında önemli bir artış yaşandı. Yurt içi ve yurt dışı siparişlerdeki artışlara bağlı olarak gelecek üç ayın üretiminde artış beklentisi en yüksek seviyesine ulaştı.
Milliyet