03 / 05 / 2024

İnşaat malzemeleri ihracatı 2 milyar doları aştı!

İnşaat malzemeleri ihracatı 2 milyar doları aştı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından hazırlanan raporda, inşaat malzemeleri üretimi ve ihracatının arttığı, ithalatın ise gerilemeye devam ettiği ve sektörde Türkiye'nin cari açığının küçültülmesine olumlu katkı yapıldığı belirlendi.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından hazırlanan raporda, inşaat malzemeleri üretimi ve ihracatının arttığı, ithalatın ise gerilemeye devam ettiği ve sektörde Türkiye'nin cari açığının küçültülmesine olumlu katkı yapıldığı belirtildi. İhracatın ilk kez 2014 mayıs ayında 2 milyar doların üzerine çıkarak. 2,(M milyar dolar olarak gerçekleştiğine dikkat çekilen raporda, böylece yıllık ihracat tutarının 21,78 milyar dolara ulaştığı vurgulandı. Rapora göre, Türkiye'nin inşaat malzemesi ithalatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 2014 ocak-mayısta, yüzde 6,9 azalarak 3,88 milyar dolara geriledi. Böylece inşaat malzemeleri yıllık ithalatı, bu yılın mayıs ayı itibariyle 10,09 milyar dolar oldu. Rapora göre, 2014 ocak-mayıs döneminde ortalama inşaat malzemeleri sanayi büyümesi, nisan ve mayıs aylarının etkisiyle yavaşlamakla birlikte, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6-7 arttı. İnşaat malzemelerinin altındaki 7 sektörde üretim artışı yüzde 10'un üzerinde gerçekleşirken, 4 alt sektörde ise geçen yılın gerisinde kaldı. 


2014 ocak-mayıs döneminde, sanayi üretimindeki artışta iç talebin etkisi son iki ay sınırlı kaldı ve ihracat artışı üretimi desteklemeyi sürdürdü. Rapora göre, inşaat malzemeleri alt sektörleri incelendiğinde, 2014 ocak-mayıs döneminde en yüksek üretim artışı; yüzde 45.6 ile duvar kağıtlarında gerçekleşti. 


Bu sektörü yüzde 26,3 ile metalden kapı-pencere, yüzde 21,8 ile de parke-yer döşemeleri, yüzde 18,4 artışla boya-vernik, yüzde 16,3 ile elektrikli aydınlatma ekipmanları ve yüzde 13,4 ile de kireç-alçı sektörleri izledi. 2014 yılının ilk çeyreğinde toplam inşaat harcamaları, geçen yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla yüzde 18,1 artmış ve 38,71 milyar lira olarak gerçekleşmişti. Bunun içinde, kamunun inşaat harcamaları yüzde 17,9 artarak 14,85 milyar liraya, özel sektör inşaat harcamaları ise cari fiyatlarla yüzde 18,2 artarak 23,87 milyar liraya yükselmişti. Rapora göre, 2014 yılının geri kalan döneminde, kamu harcamalarının yavaşlayarak sürmesi ve özel sektör inşaat harcamalarının temel belirleyici olması bekleniyor. AA İnşaat malzemeleri ihracatı ilk kez bu yılın mayıs ayında 2 milyar doların üzerine çıktı. İMSAD tarafından hazırlanan "İnşaat Sektörü ve İnşaat Malzemesi Sanayi, Temmuz 2014 Aylık Sektör Raporu" açıklandı 


Dokuz Sütun 


Geri Dön