İnşaat malzemeleri ihracatı 6 ay sonra artışa geçti!
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ne göre, inşaat malzemeleri ihracatı Mart'ta 2,71 milyar dolara çıktı. Böylece 2022 Eylül'den bu güne en yüksek rakam kaydedildi.
Şubat'ta meydana gelen depremlerin dış ticaret üzerindeki etkilerinin azaldığı vurgulanan raporda, ihracatta geçtiğimiz senenin aynı dönemi ile yapılan karşılaştırmalarda ise kuvvetli baz etkisi görüldü. Baz etkisinin kaynağı geçtiğimiz Mart'ta Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ile sıçrayan fiyatlar ve ticaret kısıtlamaları olarak belirlendi.
Geçtiğimiz sene fiyat yükselişleri ve Türkiye’ye yönelen talep ile çok yüksek ihracat yapılmıştı. Fakat, Mart 2023 verilerine göre, ihracat 6 ay sonra ilk defa artışa geçti ve miktar olarak da 4 milyon tonu aştı.
Depremin miktar olarak ihracat üzerindeki sınırlayıcı etkisi de Mart'ta düşerken, kapasite kullanımlarının kısmen toparlandığı görüldü. Raporda yer verilen verilere göre, inşaat malzemeleri sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı Mart 2023'te, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 15,5 yükseldi. Bu şekilde Mart 2023 ortalama yıllık ihracat birim fiyatı 0,67 dolar/kg seviyesini gördü.
Türkiye İMSAD raporunda, ihracattaki iyileşmeyle beraber ithalattaki rekor artışın da altı çizildi. Buna göre, inşaat malzemeleri sanayi ithalatı Mart'ta, bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 11 artarak ilk kez 1 milyar doların üzerini gördü.
Mart 2023'te inşaat malzemeleri ithalatı 380 bin 525 ton olurken, miktar olarak Temmuz 2017'den sonraki en yüksek ithalat gerçekleştirildi.
İnşaat malzemeleri sanayi ortalama yıllık ithalat birim fiyatı ise 2023 Mart'ta 2,75 dolar/kg ile bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 7,7 düşüş gösterdi.
Mart ayı ihracat performansına bağlı olarak yıllık (son 12 aylık) inşaat malzemeleri ihracatı 32,33 milyar dolara düştü. Yıllık ihracat değer olarak geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 2 geriledi. Mart 2023'te yıllık ihracat miktar olarak 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 18,1 düştü ve 53,29 milyon ton oldu.
Ortalama yıllık ihracat birim fiyatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,6 yükselerek 0,61 dolar/kg seviyesinde kaydedildi.
Raporda, depremin etkisini geride bırakmaya başlayan inşaat malzemeleri ihracatının pazarlardaki yavaşlamadan ve değerli Türk Lirası'ndan olumsuz etkilendiğinin altı çizildi. TL'nin değerli kalması durumunda, ithalatın yeni rekorlar kırabileceğine dikkat çekildi.
İnşaat malzemeleri sanayisinde alt sektörlerin ihracat performansı, Mart'ta bir önceki şubat ayının oldukça üzerinde oldu. Fakat 2022'nin Mart ayı ile karşılaştırıldığında farklı eğilimler görüldü. Buna göre, 2023 Mart'ta 8 alt ürün grubunun 5’inde ortalama ihracat birim fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüksek olurken, 3 alt sektörde ise geriileme kaydetti.
MArt 2023'te mineral, taş ve toprak ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı geçen senenin aynı ayına göre yüzde 16,2 yükseldi. Demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı ise 2022 Mart'a göre yüzde 13,7 yüksek oldu. Diğer alt ürünlerdeki artışlar düşük kalırken; prefabrik yapıların ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 33,7 ve metal bazlı ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı ise yüzde 6,6 geriledi.
Raporda yer verilen diğer bilgiler şu şekilde:
"2023 yılı mart ayında 8 alt ürün grubunun 5’inde ihracat miktar olarak geçen yılın mart ayının altında gerçekleşti. 3 alt ürün grubunda ise miktar olarak ihracat 2022 yılı mart ayının üzerine çıktı. Miktar olarak düşüşlerde daha çok pazarlardaki yavaşlama etkisi görüldü. Bu dönemde miktar olarak ihracat düşüşleri demir çelik ürünlerinde yüzde 41,4, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 27,5 oldu. Metal bazlı ürünlerin ihracatı yüzde 15,1, prefabrik yapıların ihracatı yüzde 32,9 azaldı. Kimyasal bazlı ürünlerin ihracatı ise miktar olarak yüzde 10,5 arttı.
2023 yılı mart ayında 8 alt ürün grubunun 5’inde ihracat değer olarak bir önceki yılın mart ayına göre düştü. 3 alt ürün grubunun ihracatı ise değer olarak arttı. 2023 yılı mart ayında değer olarak düşüş demir çelik ürünlerde yüzde 33,4, metal bazlı ürünlerde yüzde 20,7, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 15,8 ve prefabrik yapılarda ise yüzde 65,1 oldu. Kimyasal bazlı ürünlerde ihracat değer olarak yüzde 19, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında ise yüzde 9,5 oranında artış gösterdi."
Deprem bölgesindeki 11 ilde 142 bin konutun temeli atıldı!
Türkiye'nin altın ithalatı nisanda son bir yılın en düşük seviyesinde!
Konuta erişilebilirlik nasıl kolaylaşır? Fahiş fiyatlar için hangi önlemler alınmalı?