28 / 04 / 2024

İnşaat malzemeleri kalite denetimi yapan kuruluşlar incelenecek!

İnşaat malzemeleri kalite denetimi yapan kuruluşlar incelenecek!

Marmara ve Düzce depreminden önemli dersler çıkaran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaat malzemeleri kalite denetimi ve bu denetimleri yapacak kuruluşları sıkı denetime tabi tutmayı planlıyor...



FABRİKALARIN ÜRETİMİNE SIKI DENETİM

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, başta inşaatlarda kullanılan demir ve tuğla olmak üzere yapı malzemelerinin güvenliğini denetleyecek 'onaylanmış kuruluşları' inceleyecek. Bakanlık tarafından yapı malzemelerinin kalitesini inceleyecek onaylanmış kuruluşların görevlendirilmesine yönelik kriterler de sıkılaştırıldı.

17 Ağustos depreminin 14.yıldönümü geride kalırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, piyasaya sürülecek yapı malzemelerinin kalitesinin denetlenmesi için ek tedbirler aldı. Buna göre bakanlık, yapı malzemelerinin performanslarını değerlendirecek onaylanmış kuruluşları sıkı denetime tabi tutacak. Onaylanmış kuruluşların lisans alması için gereken şartlar sıkılaştırılacak.
Bunların gerekli koşulları karşılamaya devam edip etmediği, yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği ihbar ve şikâyet üzerine denetlenecek. Bakanlık, haberli veya habersiz denetimler de yapacak.Denetimlerde sorunlu tespit edilen kuruluşun yetki belgesi iptal edilecek.

TAAHHÜTNAME İSTEĞİ

Bakanlık, görev vereceği onaylanmış kuruluşlardan, bağımsız ve tarafsız görev yapacağına dair taahhütname isteyecek. Kuruluş da yapı malzemesi yapan şirketlerden idari ve mali olarak bağımsız olduğuna dair taahütnameyi bakanlığa teslim edecek.
Onaylanmış kuruluşlarda görev alacak denetçilerin de tuğla, demir ya da çimento gibi atandıkları ürün grubunda 5 yıllık tecrübe sahibi olması gerekecek. Denetçiler, fabrikada ve test laboratuvarında görev yapacak.

Onaylanmış kuruluşlar ayrıca, yaptıkları işteki standartlarını belirleyen akreditasyon sertifikasına da sahip olacak.

YETERSİZ MALZEME BAKANLIĞA BİLDİRİLECEK
Onaylanmış kuruluşlar, ürünlerini incelediği tüm imalatçıların ve ürünlerin listesini her yıl ocak ve temmuz ayı içerisinde Bakanlığa teslim edecek. Yapı malzemesi alanında bir ürünün yetersiz görülmesi halinde, bu imalatçıya ait bilgiler 15 gün içinde bakanlığa bildirilecek.
Onaylanmış kuruluşlar da ayrıca bakanlık tarafından denetlenecek. Bakanlık haberli veya habersiz baskın denetimleri de yapacak.
Bakanlık, denetim sonucunda kuruluşun görevlendirmesini de iptal edebilecek.
Onaylanmış kuruluşun, yapı malzemesi denetiminde uygunsuzluk tespit edilmesi halinde, bu uygunsuzluktan etkilenen ürünün taşıdığı risk durumu, tehlikenin aciliyeti konusunda düzeltici işlem yapılacak. Düzeltici faaliyet için verilen sürenin sonunda uygunsuzluk giderilmezse ilave süre verilmeksizin kuruluşun görevlendirmesi iptal edilecek.

Habertürk Ankara

Geri Dön