İnşaat malzemeleri sanayi üretimi yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,2 büyüdü!
Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Mayıs 2023 sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri sanayi üretiminin yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,2 büyüdüğü belirlendi. İşte raporda yer verilen tüm veriler...
İç ve dış pazardaki talep şartlarının Mayıs'ta zayıfladığına dikkat çekilen raporda, yurt içindeki zayıflama inşaatlardaki zayıflama ve depremselliğe, dış pazarlardaki küçülme ise uygulanan sıkı para politikaları sonucu inşaatlarda kaydedilen yavaşlama ile ilişkilendirildi.
2023 yılının ilk çeyreğindeki sınırlı büyümeye bağlı şekilde; yüzde 32,6 ile metal yapı ve yapı parçaları, yüzde 28,8 ile ahşap inşaat malzemeleri, yüzde 19,2 ile hazır beton ürünleri, metal kapı ve pencere sektöründen sonra üretimin en fazla yükseldiği diğer alt sektör dalları olarak belirlendi.
Üretimin en çok düşüş gösterdiği alt sektör yüzde 20,5 ile demir çelik ürünleri olarak belirlenirken, onu sırasıyla yüzde 12 ile inşaat camları, yüzde 8,8 ile de seramik kaplama malzemeleri takip etti.
Türkiye İMSAD raporuna göre, 2023 yılının ilk yarısında yurt dışı pazarlarında kaydedilen zayıflamada deprem afetinin etkileri ve seçim beklentileri belirleyici unsur oldu.
Gelinen noktada seçimlerin geride kalmasıyla, 2023 yılının ilk yarısı ile ilgili öngörüler de büyük oranda şekillenmeye başladı.
Bu doğrultuda, inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisini etkilemesi beklenen farklı unsurlar dikkat çekti. Bu unsurlardan en önemlisi yeni yönetimin para ve maliye politikalarında normalleşme işaretleri vermesi olarak ifade edildi.
Bu şekilde merkez bankası faizi ile diğer kredi faizlerinde yükseliş beklentisi gündeme geldi. Ekonomiyi soğutmak amacıyla uygulanması beklenen daha sıkı para politikasının, senenin ikinci yarısında inşaat sektörünü sınırlayabileceğine ilişkin ihtimal de güç kazandı.
Bir diğer önemli unsur olarak yüksek inşaat maliyetleri ve ekonomik belirsizliklerin alınan yapı ruhsatlarında gerilemeye neden olduğu vurgulanan raporda, deprem bölgesindeki 11 şehirde afet konutları ve alt yapı inşaatlarının hızlandığına dikkat çekildi.
Yerel seçimlerden önce tamamlanması hedeflenen yapıların sektörü destekleyeceğinin altı çizilen raporda, Mart 2024'ün sonunda yapılacak olan yerel seçimler öncesi geleneksel olarak yerel yönetimlerin alt ve üst yapı inşaat faaliyetlerine ağırlık vereceğine vurgu yapıldı.
Sektörde yaşanması beklenen bu hareketliliğin, inşaat malzemesi sanayisine güç katması konusunda önemli bir unsur olduğunun da altı çizildi.
TOKİ Yalova projesinde son dakika! O ilçedeki 117 yeni konut için tarih belli oldu!
Migros'ta Colgate ürünlerine yüzde 40 indirim ve ücretsiz teslimat kampanyası!
Depremden sonra göç alan İzmir'de ev fiyatları yüzde 20'den fazla arttı!