04 / 05 / 2024

İnşaat malzemeleri yıllık ihracatı 34.3 milyar dolar!

İnşaat malzemeleri yıllık ihracatı 34.3 milyar dolar!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan Dış Ticaret Endeksi’nin ekim ayı sonuçları resmen belli oldu. İnşaat malzemeleri yıllık ihracatı 34.3 milyar dolar oldu. İşte ayrıntılar...



İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ne göre ihracat, eylül ayından sonra Ekim'de de geriledi. 

Aylık ve yıllık ihracat büyüklükleri geride kalan iki ayda düşüş eğilimi sergiledi. 

Yurt dışı pazarlarda başlayan zayıflamanın ihracat üzerindeki etkisi Ekim'de belirgin olarak görüldü. Buna bağlı şekilde inşaat malzemeleri sanayi dış ticaret performansı Ekim'de  2,49 milyar dolarla değer olarak bu senenin en düşük ikinci aylık ihracatı olarak kaydedildi. İhracat Ekim 2021'e göre değer olarak yüzde 10,6 oranında geriledi. 

İnşaat malzemeleri yıllık ihracatı 34.3 milyar dolar!

İhracat miktar olarak 2021 Ekim'e göre yüzde 21,9 azaldı ve 4,18 milyon tona düştü. Bu senenin en düşük ihracatı gerçekleşmiş oldu. 

İnşaat malzemeleri sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı Ekim'de, geçtiğimiz senenin aynı ayına göre yüzde 13,5 artış gösterdi. Ekim 2021'de ortalama ihracat fiyatları 0,52 dolar/kg iken 2022 yılı ekim ayında 0,59 dolar/kg seviyesine yükseldi. Ortalama ihracat birim fiyatının da gerileme eğilimine girdiği kaydedildi. 

İnşaat malzemeleri yıllık ihracatı 34.3 milyar dolar!

Ağustos'ta 35 milyar dolara çok yaklaşan yıllık (son 12 aylık) ihracat yön değiştirerek gerileme eğilimi gösterdi. İnşaat malzemeleri yıllık ihracatı ekim ayında 34,3 milyar dolar oldu.  İhracat miktar olarak ise yıllık 59,97 milyon tona geriledi. Ortalama yıllık ihracat birim fiyatı 0,57 dolar/kg seviyesinde seyrediyor. 

Pazarlardaki yavaşlamanın etkisi, ihracatta miktar ve değer olarak yaşanan gerilemelerde belirgin şekilde ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıla  göre daha yüksek olan birim fiyatlar, ihracatın değer olarak büyüklüğünü desteklemeye devam etti. Fakat birim fiyatlarda da gerileme başladı. 

İnşaat malzemeleri yıllık ihracatı 34.3 milyar dolar!

Ekim'de inşaat malzemeleri ithalatı gerileyerek 867 milyon dolara düştü ancak Ekim 2021'e göre  yüzde 35 üzerinde kaydedildi. İthalat değer olarak yüksekliğini korumayı sürdürüyor. 

İnşaat malzemeleri ithalatı miktar olarak ise önemli ölçüde düştü ve 274 bin 162 tona geriledi. İthalat birim fiyatı önceki aylara göre artış gösterdi ve 3.16 dolar/kg olarak kaydedildi. 

İnşaat malzemeleri yıllık ihracatı 34.3 milyar dolar!

Ekim 2022'de giderek yavaşlamaya ve gerilemeye dönüşen inşaat malzemeleri ihracat performansında sadece üç alt sektörde değer olarak yükselişler kaydedildi. Fakat söz konusu artışlar daha çok birim fiyat artışlarından ortaya çıktı. Miktar olarak ise gerilemeler kaydedildi. 

Bu dönemde sekiz alt ürün grubunun yedisinde, ihracat birim fiyatları Ekim 2021'e göre yüksek oldu. Küresel emtia ve nihai ürün fiyatları düşüş eğilimine girmiş olmakla beraber halen geçen yılın fiyatlarının üzerinde seyrediyor. 

2022 yılı ekim ayında prefabrik yapıların ortalama ihracat birim fiyatlarında 2021 yılı ekim ayına göre düşüş kaydedildi. Mineral ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı, geçtiğimiz seneni aynı ayına göre yüzde 26, demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 daha yüksek seviyelerde seyrediyor. Metal bazlı ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 7,3, ağaç ve ahşap ürünleri ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 8,9 yükseldi. Kimyasal bazlı ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatlarındaki yükseliş yüzde 7,5 olarak kaydedildi. 

İnşaat malzemeleri yıllık ihracatı 34.3 milyar dolar!

Sekiz alt ürün grubunun beşinde ihracat, miktar olarak geçtiğimiz senenin Ekim'ine göre daha düşük kaydedildi. Üç alt sektörde ise ihracatta miktar olarak artış kaydedildi. Miktar olarak gerçekleşen gerilemelerde 2021'de  yaşanan yüksek artışların baz etkileri ortaya çıkıyor. 

Bu dönemde miktar olarak ihracat düşüşleri 2021'in aynı dönemine göre demir çelik ürünlerinde yüzde 29,9, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 21,7 oldu. Metal bazlı ürünlerin ihracatı yüzde 20,2, yalıtım malzemelerinin ihracatı yüzde 6 geriledi. 

Ekim 2022'de sekiz alt ürün grubunun üçünde ihracat 2021 yılı ekim ayına göre değer olarak arttı. Beş alt ürünün ihracatı ise değer olarak düşüş gösterdi. 

İhracat değer olarak kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 13,8, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 14,6, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 3,1 oranında yükselirken; demir çelik ürünlerinde yüzde 23, metal bazlı ürünlerde ise yüzde 14,3 düştü. 

Tapu harçlarına rekor zam geliyor! Elini çabuk tutmayan bin pişman olacak! Peş peşe açıklandı, hemen bakın!

Hangi market kimin? Kim yönetiyor?

Konut sitesi aidatlarında zam dönemi başlıyor! Aidatlara yüzde 60'lık dev zam kapıda...


Geri Dön