12 / 05 / 2024

İnşaat malzemelerinde yaşanan yüzde 50’lik artış gayrimenkul sektörünü nasıl etkiledi?

İnşaat malzemelerinde yaşanan yüzde 50’lik artış gayrimenkul sektörünü nasıl etkiledi?

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Mersin Şubesi Yönetim Kurulu başkanı Gülçin Barbaros Ak, inşaat yapı malzemelerinde yaşanan artışın gayrimenkul sektörünü nasıl etkilediğini değerlendirdi.



İnşaat yapı malzemelerinin büyük çoğunluğunun hammaddesi yurt dışı kaynaklı olduğunu söyleyen Ak, döviz ve dolar endeksine bağlı olarak fiyatların da sürekli olarak değiştiğini söyledi.

İnşaat malzemelerinde yaşanan yüzde 50’lik artış gayrimenkul sektörünü nasıl etkiledi?

KONUT ARZININ YETERSİZ KALMASI FİYATLARI UÇURDU

Konut fiyatlarında son 3 yıldır, ciddi artışların dikkat çektiğini kaydeden Barbaros Ak, gayrimenkul fiyatlarının ülkeye yaşanan göçmen akınıyla yükselmeye devam ettiğini ifade ederek, "Sonrasında imar planındaki eksikliklerden ötürü gayrimenkul sayısında azalma yaşandı" diye kaydetti.

"ayrimenkul sayısı azaldığı için başvuru çok fakat arz yok" diyen Ak, "İstatistik olarak baktığımızda Mersin’deki gayrimenkuller hiç beklenmedik oranda arttı. Gayrimenkul fiyatlarında görülen bu artışlar kent değerinin artması açısından iyi fakat vatandaşın alım gücü olmadığı zaman denge kurulamıyor" diye açıklık getirdi.

İPOTEKLİ SATIŞLARIN PAYI YÜZDE 24 OLDU!

Ülke genelinde ipotekli konut satışlarına ilişkinde önemli bilgiler veren Barbaros Ak, bu sene mayısta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6 azalış yaşayarak 27 bin 476 olduğunu, toplam konut satışları içinde ipotekli satış payının yüzde 24 olarak gerçekleştiğini ifade etti.

İnşaat malzemelerinde yaşanan yüzde 50’lik artış gayrimenkul sektörünü nasıl etkiledi?

Konut arzının mevcut talebe gecikmeli ve yetersiz cevap vermesinin başta satış fiyatları olmak üzere kiraları dahil tüm değerleri yukarıya çıkardığına vurgu yapan Ak, "Yaşadığımız 6 Şubat 2023’te gerçekleşen deprem felaketi nedeniyle artan konut talebi de barınma sorununun artışına neden olan faktörlerden biri olarak görülmektedir. Yakın coğrafyalardaki gelişmelerin de etkisiyle yabancı talebi azalarak devam etmektedir" diye kaydetti.

İNŞAAT MÜHENDİSİNE İHTİYAÇ VAR!

Her 10 mühendisten 3’ünün işsiz olduğunu belirten Ak, kadın inşaat mühendislerinin de yüzde 47,1’nini işsiz olduğu bilgisini verdi. Gülçin Barbaros Ak, resmi rakamlar dikkate alındığında, inşaat mühendisi işsizliğine tezat olacak şekilde Türkiye’nin inşaat mühendisi ihtiyacının olduğunu söyledi.

Borsa İstanbul'da turizm rüzgarı: İkinci yarıda öne çıkacak bu hisselere dikkat! Uzmanlar tek tek sıraladı!

MEB Bursluluk Sınavı başvuruları ne zaman sona erecek? İlköğretim ve Ortaöğretim Bursluluk Sınavı başvuruları bitti mi?

Yeni asgari ücret vergiyi nasıl etkileyecek? 11 bin 59 ve 12 bin TL'lik iki senaryo! En az 2 bin 816 TL vergi avantajı!


Geri Dön