23 / 12 / 2024

Mobilyacılar bu yıl yüzde 50 ihracat artışı hedefliyor!

Mobilyacılar bu yıl yüzde 50 ihracat artışı hedefliyor!

Mobilya sektörü, Irak, Suriye ve Rusya pazarlarında yaşanan sıkıntılardan dolayı Hindistan, Çin, Endonezya gibi alternatif pazarlara yöneliyor. Sektör 2017 yılında bu ülkelere ihracatı  yüzde 44 artırırken 2018'de ise yüzde 50 ihracat artışı hedefliyor.



Ekonomist Dergisi'nde yer alan habere göre; 2017 yılını 2,7 milyar dolar ihracatla kapatan mobilya sektörü, Irak, Suriye ve Rusya pazarlarında yaşanan sıkıntılardan dolayı rotayı Hindistan, Çin, Endonezya gibi alternatif pazarlara çevirdi. Son iki yılda bu ülkelere yönelik pazarlama çalışmalarına ağırlık veren mobilya sanayicileri, sonunda yaptıkları çalışmaların meyvelerini toplamaya başladı. Çin'deki mobilya fuarlarına katılan mobilya sanayicileri, iki yılda Çin, Hindistan ve Endonezya'ya ihracatlarını yüzde 44 artırdı. 2017 yılında bu üç ülkeye 28 milyon dolarlık ihracat yapan sektör, 2018 yılında da yüzde 50'lik ihracat artışı öngörüyor.


BAŞARININ ÜÇ NEDENİ

Türkiye'deki mobilyacıların Çin pazarında başarılı olmasının arkasında birkaç faktör var. Çin'de artan lüks tüketime karşılık zanaatkar mobilya yapacak ustaların bulunmaması, mobilya zanaatına yönelik bir geleneğin olmaması ve Türkiye'nin bir Avrupa ülkesi olarak görülmesi, Türkiye'nin bu pazarda hızlı büyüme göstermesini sağladı. Uzakdoğu'nun dünyaya açılma konusunda önemli bir bağlantı noktası olduğunu söyleyen Mobilya Sanayi iş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, "Çinliler şu anda kaliteli, markalı ürün tüketmek istiyor. Bu anlamda pazarda ciddi-bir boşluk mevcut. Uzakdoğu dünyaya açılmak konusunda önemli bir bağlantı noktası. Nüfusu ve ekonomik potansiyeli dolayısıyla orta vadede önemli bir pazar"diyor. Halen Çin'in tüm dünyadan mobilya ithalatı yılda ortalama yüzde 7 oranında büyürken, Türkiye'nin Çin'e mobilya ihracatı geçen yıl yüzde 44 arttı. Bu potansiyeli gören şirketler de Uzakdoğu pazarına girmek için çalışmaları hızlandırdı.


ENDONEZYA VE HİNDİSTAN

Yataş ve Enza Home markalarıyla Turqality desteği kazanan Yataş Grup, önümüzdeki dönemde yurtdışında ciddi bir atak hedefliyor. Cirosunun yüzde 20'si ihracattan gelen şirket 40 ülkeye ihracat yapıyor. 29 ülkede 55 Enza Home ve Yataş Bedding kon-sept mağazası bulunuyor. Çin'de beş mağazası bulunan şirket ayrıca e-ti-caret yoluyla da satış yapıyor.

 

Yataş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop

Mobilyacılar bu yıl yüzde 50 ihracat artışı hedefliyor!


Endonezya ve Hindistan pazarlarına girmek için çalışmalara başladıklarını söyleyen Yataş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop, "Turquality desteğinin de verdiği ivmeyle ihracatı odağımıza aldık. Bu yıldan itibaren Uzakdoğu da dahil tüm dünya pazarlarında daha agresif gelişmeler içerisinde olacağız" diyor. Şirket, 2018'de ihracatta yüzde 50 artış hedefliyor.


YÜZDE 100 ARTIŞ HEDEFİ VAR

Son dönemde Çin, Endonezya ve Hindistan gibi Uzakdoğu pazarlarına odaklanan şirketlerden biri de Nevvjoy. 2017 yılında üretim kapasitesini yüzde 50, cirosunu yüzde 40 artıran şirket, 2017 yılında 30 ülkede 100 şehirde 150 satış noktasına ulaştı. Cirosunun yüzde 35'i ihracattan gelen Nevvjoy, üç yılda bu oranı yüzde 40'a çıkarmayı hedefliyor. Şirketin ihracat gelirinin yüzde 5'i Çin, Endonezya ve Hindistan'dan geliyor.

Nevvjoy Yönetim Kurulu Başkanı Birol Öner, bu ülkelere ihracata 2016 yılının son çeyreğinde başladıklarını söylüyor. Öner, "Bu ülkelere mobilya ihracatı yapmamızda Çin CIFF fuarında beş yıl üst üste stand açarak ürünlerimizi tanıtmamızın büyük etkisi oldu. Bu yıl Uzakdoğu ülkelerine ihracatımızı yüzde 100 artırmayı hedefliyoruz" diye konuşuyor.


ÇİN PAZARINA ODAKLANACAK

Ambiance Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Yanıkçıoğlu

Mobilyacılar bu yıl yüzde 50 ihracat artışı hedefliyor!

Cirosunun yüzde 20'sini ihracattan elde eden ve Azerbaycan, İran, Dubai gibi pek çok pazarda faaliyet gösteren Ambiance Mobilya da Çin pazarına odaklanma kararı aldı. Şirket katıldığı üç mobilya fuarının ardından Çin'in Shanghai bölgesine klasik ev mobilyası ihraç etmeye başladı. Lüks tüketimin arttığı Çin'de klasik mobilyalara da ilginin her geçen gün arttığını söyleyen Ambiance Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Yanıkçıoğlu, birkaç yıl içinde ihracatın ciro içindeki payını yüzde 40'a çıkarmayı hedeflediklerini vurguluyor.


BÜYÜMEYİ FUARLAR TETİKLEDİ


Kilim Mobilya Yönetim Kurulu Üyösi Bekir Sıddık Erbüşüm

Mobilyacılar bu yıl yüzde 50 ihracat artışı hedefliyor!


2017 yılını 300 milyon TL ciroyla kapatan Kilim Mobilya'nın cirosunun yüzde 25'i ihracattan geliyor. Halihazırda Hong Kong'a ihracat yapan şirket, Tayland, Kamboçya ve Malezya'ya da açılmaya hazırlanıyor. Japonya'yı da hedef pazarları arasına alan şirket, 2018 yılında Uzakdoğu pazarına yönelik ihracatta yüzde 30 artış öngörüyor.

Çin'in kolay bir pazar olmadığını söyleyen Kilim Mobilya Yönetim Kurulu Üyösi Bekir Sıddık Erbüşüm, "Çin ciddi bir şekilde pazarı domine etmiş durumda. Fakat bölgedeki tüketicilerin tarz ve dizayn olarak Çin ürünlerinden sıkılmış olması bizleri bu pazarda avantajlı kılıyor" diyor.


UZAKDOĞU'DA HEDEF BÜYÜTTÜ

Loda Mobilya, 10'dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Ağırlıklı olarak Ortadoğu ve Avrupa'ya ihracat yapan şirket, Uzakdoğu'da hedef büyütmüş durumda. 2017'de Uzakdoğu pazarına yaptıkları ihracatın yüzde 15 arttığını söyleyen Loda Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Karaçak, "Son iki yılda aldığımız geri dönüşler ve ulaştığımız ihracat rakamları, Uzakdoğu pazarında hayata geçirmeyi planladığımız yatırım hedeflerimiz konusunda en önemli motivasyon kaynağımız, ihracatta yüzde 30 artış bekliyoruz" diye konuşuyor.


TÜM DÜNYAYI HEDEFLİYOR

Geleneksel ahşap el işçiliği ve klasik tasarım anlayışıyla üretim yapan Mogno Mobilya, üretiminin yüzde 30'unu ihraç ediyor. Son iki yıldır katıldıkları fuarlar sayesinde Çin'e açılma fırsatı bulduklarını söyleyen Mogno Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Bozkurt, "Burayı sadece Uzakdoğu pazarı olarak görmemek gerekiyor. Uzakdoğu pazarıyla biz aslında dünyadaki diğer pazarları da hedeflemiş oluyoruz. Kısacası Uzakdoğu pazarını, ABD gibi bize lojistikte uzak olan ülkelere açılan bir kapı olarak da değerlendirebiliriz" diyor. Şirket, Çin'de 2018'de en az yüzde 20'lik ihracat artışı hedefliyor.
 


Geri Dön