03 / 10 / 2024

İnşaat malzemesi fiyatlarındaki artış kentsel dönüşümü vurdu!

İnşaat malzemesi fiyatlarındaki artış kentsel dönüşümü vurdu!

Yaptığı açıklamada İzmir’de yüzde 65 civarındaki binanın yenilenmesi gerektiğine değinen MÜFED Başkanı İsmail Kahraman, belediye imzayı atıp inşaat ruhsatını verene kadar malzeme fiyatlarının arttığını söyledi.




Son zamanlarda gündemden düşmeyen inşaat malzemelerindeki fahiş fiyat artışları ve maliyetlerin artması, pek çok inşaat projesinin durmasına sebep oldu. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre zorluklarla mücadele eden sektörde pek çok müteahhit proje yapmayı bıraktı. Sektörün yaşadığı sıkıntıları ile ilgili önemli açıklamalar yapan  İzmir  Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Müteahhitler Federasyon Başkanı İsmail Kahraman, “Ülkede yaklaşık olarak 400 bin müteahhit ordusu var. Fakat müteahhitlerimizin neredeyse yüzde 70’lik kısmı faaliyetlerini ya askıya almış ya da sektör değiştirme eğiliminde olduğu gözleniyor” dedi. Orta ve küçük ölçekte proje üreten ve riskli yapıların dönüşmesinde etkin rol alan müteahhitlerin yüzde 70’lik kısmının artık sokaklarda proje üretemediğini kaydeden Kahraman, fiyat tutturmakta zorlanan müteahhitlerin bir de ruhsat aşamasında kaybettiği zamanın maliyeti artırdığına değindi.


İKİ TARAF DA MAĞDUR OLUYOR

Yeni Bakış’tan Filiz Erol imzalı habere göre kentsel dönüşüm ve riskli binaların dönüşümünde beklenen sonuçların elde edilemediğini dile getiren Kahraman, “Oturduğu evi kentsel dönüşüme sokan daire sahipleri müteahhitle yaptığı sözleşmedeki rakamların, belediyeden inşaat ruhsatı alınıp inşaata başlanacağı zamanki enflasyon farkına göre tekrar revize edilmesine karşı çıkıyor. Fiyat artışları olmadan yapılan sözleşmelerde müteahhit zarar edeceği endişesi ile sözleşmeleri feshediyor. Gündemden düşmeyen malzeme fiyatları fahiş artış gösterince müteahhit ve arsa sahipleri mağdur oldu” diye konuştu. 

İnşaat malzemesi fiyatlarındaki artış kentsel dönüşümü vurdu!

Açıklamasında söz konusu bu durumun bazı bölgelerde kaos haline geldiğine değinen Kahraman, “Yurttaşlar, müteahhitte kısmi ödeme yapmış, ara işe başlanacağı zaman da müteahhit fark istiyor. Bütçesini anca denkleştiren yurttaşın evi de yıkılınca mağdur oluyor. Uzun ruhsat süreleri sebebiyle iyice geciken projelerde herkes mağdur. İnşaat ruhsat sürelerinin uzun olması enflasyonist ortamda sorunlara sebep oluyor. Bu konuda yerel yönetimlerin süreci hızlandırmasının önemli katkı sağlayacak” edi.

PROJELER YARIM KALIYOR

İnşaat sektörünün uzun zamandır yatay bir seyirde devam ettiğini dile getiren Kahraman, “Fahiş fiyat artışları ve yüksek faizler sektörü durağan bir seyre sürükledi; üyelerimiz iş yapamaz duruma geldi. En önemli etkenler, finans erişimi, yüksek faizler, yüksek arsa maliyetleri, fahiş malzeme fiyatları, iş gücündeki sorunlar, bürokratik sorunlar. Bu sebepler nedeniyle proje üretmek oldukça güç. Eğer üretim yapılıp alıcıya ulaşılamazsa finansal sorun yaşanacak ve proje yarım kalacak. Yurttaş konuta erişmek için kredi kullanacak. Fakat faizler çok yüksek bu oranlar ve limitler ile kredi ödemesi neredeyse mümkün değil. Özelikle dar gelirli yurttaşların bu kredi oranları ile kenarda bir birikimi yoksa konut alması neredeyse imkânsız” dedi. Arsa maliyetlerini düşürmek için kamunun özelikle tarım ve orman vasfı olmayan marjinal arazilerini planlayarak, dönüşüm ile konutunu yenilemek isteyen yurttaşlara açabileceğini dile getiren Kahraman, “Kentsel dönüşüm yapan müteahhitlere öncelik verilerek arsa üretilmesi alım gücüne önemli katkı sağlar” dedi.

Açıklamasında deprem dirençli şehirler inşa etmek için inşaat malzemelerindeki artışın kontrol altına alınması gerektiğini dile getiren İsmail Kahraman, “Toplu Konut İdaresi Başkanlığı nasıl ki kamunun inşaat üretiminde yer alan bir kuruluşuysa temel inşaat malzemelerinde de benzer biçimde  devlet yani kamu yer almalı. Kamunun olduğu sektörlerde kartel riski ve tekelleşme riski ortadan kalkıyor. Demir çelik çimento alçı gibi sektörlerde kamunun söz sahibi olması piyasa dengeleri ve fiyat istikrarı açısından da hayati bir önem taşıyor” dedi.

GENÇLER İNŞAATTA ÇALIŞMAK İSTEMİYOR


Yaptığı açıklamada ülkenin en az yüzde 60 riskli yapı stoğu bulunduğunu dile getiren Kahraman, “İzmir’de söz konusu bu oran bir miktar daha yüksek. Yakın tarihte Kahramanmaraş merkezli olarak çok büyük bir deprem felaketi yaşadık. Deprem bölgesindeki yoğun üretim diğer bölgelerde işçi bulmasını da zorlaştırdı. Gençler  inşaatta çalışmak istemiyor. Bu sebeple işçi bulmakta zorlanıyoruz” diye konuştu. 


 

Avukatlar, kira sözleşmesi hazırlanmasında asgari 6 bin TL alacak! 

Kira sözleşmesi bitenler dikkat! Ekim yenileme dönemi kira sözleşmesinde bu oran geçerli!

Mankuli İnşaat’tan Mersin’e 433 konutluk yeni proje geliyor!


Geri Dön