İnşaat Mühendisleri Odası'ndan İstanbul Boğazı'nın yetki devrine tepki!
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İstanbul Boğazı ve çevresi ile ilgili yetkinin yerel yönetimlerden alınarak Cumhurbaşkanlığına bağlı kurula devredilme girişimine tepki gösterdi...
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından Boğaziçi bölgesinin sorumluluğunu yeni oluşturulacak bir kurula devreden düzenlemeyle ilgili yapılan açıklamada tepkisini ortaya koydu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı taslağa göre, İstanbul Büyükşehir ile dört ilçenin, boğaz ve çevresindeki yetkilerine son verileceği belirtilen açıklamada; “Hükümet tarafından oluşturulacak bir kurul belirlenen bölgelerde tek yetkili olacak. Boğaziçi Başkanlığı ismiyle oluşturulacak üst kurul ile ona bağlı çalışacak iki ayrı kurul Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından belirlenecek. Kurullar Boğaziçi’nde imar planlanması, yerleşme, yapılaşma, koordinasyon gibi olağanüstü yetkilere sahip olacak” bilgileri yer aldı.
Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinin yasa tasarısı taslağını birkaç nedenle kabul edilebilir bulmadığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:
“İlk neden yerel yönetimlerin hak ve yetkilerinin doğrudan gasbedilmesidir. Yasa tasarısı taslağı demokrasinin önemli göstergelerinden olan seçme hakkı ile mevcut belediye başkanlarının seçilme hakkını yok sayan içeriğe sahiptir. Çünkü, İstanbullular 2019 yerel seçimleri için sandık başına gitmiş, Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarını belirlemiş, tercihini yaparken kanunun yerel yönetimlere tanıdığı yetki belirleyici olmuştur. Aynı şekilde belediye başkan adayları yasada belirlenmiş yetki ve sorumluluğa istinaden yerel yönetime talip olmuştur. 1985’te gerçekleştirilen bir düzenleme ile Boğaziçi’ne dair tüm tasarruflar İBB’ye bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyordu. Yasa tasarısı taslağında Boğaziçi İmar Müdürlüğünün yetkilerinin yeni oluşturulacak kurullara devri öngörülüyor.”
“Yerli yabancı bütün müteahhit firmalar Boğaziçi’ne yönelecektir”
Boğaziçi bölgesindeki yapıların tahminen yarısının kaçak olduğu bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Mevcut düzenlemede, Boğaziçi bölgesindeki kaçak yapılar yıkıldığı takdirde, yeşil alan yapılması zorunlu tutulmuştur. Ancak yasa tasarısı taslağında bu zorunluluk ortadan kaldırılmakta, yıkılan yapıların yerine yeni inşaat yapılmasına izin verilmektedir. “