İnşaat Mühendisleri Odası'ndan yeni kentsel dönüşüm yasasına ilişkin açıklama: Mülkiyet hakkı tedirginliği var!
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından Kentsel Dönüşüm Yasası'na ilişkin yapılan açıklamada, kentsel dönüşüm uygulamalarının mülkiyet hakkını gasp etmenin gerekçesi yapılamayacağı vurgulandı. İşte o açıklama...
Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeleri de kapsayan 471 Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi ve yasalaştı.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından, Kentsel Dönüşüm Yasası ile ilgili bir değerlendirme yapıldı.
21 maddelik Kanunun afet riski altında olan bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmak amacıyla hazırlandığının ifade edildiğine dikkat çekilen açıklamada, bununla beraber yeniden tanımlanan "rezerv yapı alanı"nın mülk hakkının gasp edileceğine ilişkin endişelere neden olduğunun da altı çizildi.
Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre; kanunda rezerv yapı alanının, yeni yerleşim alanı şeklinde kullanılmak üzere belirlenen alanlar olarak tanımlandığı belirtilen açıklamada, "Yürürlükteki yasada ‘yeni yerleşim alanı’ ibaresi, yani üzerinde yerleşim yeri olmaması şartı varken yeni düzenlemeyle birlikte bu ibare metinden çıkarılarak bu zorunluluk kaldırılmıştır. Bazı yasal süreçlerde tanımın halihazırda yerleşim alanı olan bölgeleri kapsamadığı nedeniyle, yerleşim yerlerinde yer alan parsellerin de rezerv yapı alanı yapılabilmesi sağlanmıştır" denildi.
Bu yönüyle deprem riskli binalarda yaşayanların emniyetli konutlara taşınacağı üzerinden meşruiyet sağlansa da bu düzenlemenin özellikle şehir merkezlerinde yer alan değerli arsa ve arazilerin rezerv yapı alanı olarak ilan edilmesi sonucu, insanların yerlerinden edilmelerine neden olacağı ifade edilen açıklamada alt, alt-orta gelir grupları için inşa edildiği öne sürülen projelerden üst gelir gruplarının faydalanabileceği ve deprem karşısında sınıfsal bir ayrımcılık oluşacağı endişesinin taşındığına dikkat çekildi.
İMO tarafından yapılan söz konusu açıklamada, anayasa ile teminat altına alınan mülkiyet hakkının gaspı karşısında hak aramanın yollarının daraltıldığı da gündeme getirildi ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığına özel yetkiler verildiği vurgulanarak, "Uygulama esnasında "Rezerv Yapı Alanı" tespiti gerçekleştirilirken bu tespit yetkisi sınırlı olarak kullanılmalıdır. Zira söz konusu tespit riskli yapı ve alanların yerinde dönüşümü söz konusu olmadığında gündeme getirilmelidir" denildi.
İMO, "Eğer olası bir depreme karşı yapı güvenliliğinin tesis edilmesi gerçekten amaçlanıyorsa bunun yurttaşların mülkiyet hakları gözetilerek kültürel, sosyolojik ve ekolojik gereklilikler dikkate alınıp, katılımcı ve şeffaf bir süreçle yapılması gerekli" ifadelerine yer verdiği açıklamasında, kentsel dönüşüm uygulamalarının deprem karşısında endişe duyan toplumun ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, sadece yeni inşaat yapılarak, insanların borçlarını artırarak ve onları şehir dışına yerleştirerek afetle mücadele edilemeyeceğinin deneyimlerle anlaşıldığına da dikkat çekildi.
Müteahhitten 5 milyon liralık vurgun! Aynı daireyi birden fazla kişiye sattı!
Konut fiyatlarındaki yükseliş yatırımcıların yönünü değiştirdi! Parası olan yurt dışına gidiyor...
Tapu sahiplerine son dakika uyarısı: Hemen e-Devlet girip bu bilgiyi ekleyin!