İnşaat ruhsatı nedir? İnşaat ruhsatı nasıl alınır?
Yeni bir yapının inşa edilebilmesi için belediye veya özel il idaresinden alınan belge inşaat ruhsatı olarak adlandırılır. Peki inşaat ruhsatı nereden ve nasıl alınır? İnşaat ruhsatı ne kadar sürede alınır? İşte inşaat ruhsatı ile ilgili kapsamlı bilgiler haberin devamında yer alıyor...
İNŞAAT RUHSATI NEDİR VE NE İŞE YARAR?
Bir yapının konumlandırılacağı bölgede hukuki olarak var olabilmesi ve inşa edilebilmesi için bazı önemli izin belgelerine ihtiyaç duyulur. Bu izin belgeleri arasında en önemli olanı ise inşaat ruhsatıdır. İnşaat ruhsatı, yapı projelerinin hayata geçirilebilmesi için yerel belediyeler veya il özel idarelerinden alınan resmi bir onay belgesidir. Söz konusu belge, ilgili yapının inşa edileceği proje için belirlenen kanunlar, yönetmelikler ve standartlara uygun olduğunu vurgular.
İNŞAAT RUHSATI NEDEN GEREKLİDİR?
Yeni bir yapı inşa edilirken inşa ruhsatı en gerekli belgelerden biri olarak kabul edilir. İmar Kanunu'nun 21. Maddesi çerçevesinde, belirli istisnalar dışında, bu kanunun kapsamına giren tüm yapıların inşa sürecinde belediye veya il özel idarelerinden yapı ruhsatı alınması zorunluluğu vardır. Sadece köy yerlerinde ve köylülerin temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılacak olan yapılar için ruhsat gerekliliği söz konusudur.
İNŞAAT RUHSATI NASIL ALINIR?
Bir inşaat projesinin uygun kanunlar ve yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştirilmesini temin eden önemli aşamalardan biri de inşaat ruhsatı alınmasıdır. Bu izin, projenin çizildiği belediyeye yapı sahibi veya yetkilendirilmiş bir vekil tarafından başvuru yapılmasıyla elde edilir. Eğer proje mücavir alan dışında yer alıyorsa, başvuru valiliğe yönlendirilir. İnşaat ruhsatı başvurusu yapmadan önce, belediyeden bu izni almak isteyen birey veya temsilci, birtakım belgeleri hazırlamalıdır. Bu ruhsatın alınması için gereken belgeler şunlardır:
- Çap ve tapu sureti
- Ruhsat dilekçesi
- İmar durumu belgesi
- Aplikasyon krokisi
- T.M.M.O. vizeli 5 adet mimari proje
- Noter onaylı Sürveyan Taahhütnamesi
- Mimar Büro Tescil Belgesi
- T.M.M.O. vizeli 5 adet elektrik projesi
- Noter onaylı T.U.S. Taahhütnamesi
- T.U.S. Büro Tescil Belgesi
- T.M.M.O. vizeli 5 adet betonarme projesi
- T.M.M.O. vizeli 5 adet mekanik tesisat projesi
- T.M.M.O. vizeli Zemin Etüd Raporu
Tadilat ruhsatı nedir? Tadilat ruhsatı nereden alınır?