27 / 04 / 2024

Tadilat ruhsatı nedir? Tadilat ruhsatı nereden alınır?

Tadilat ruhsatı nedir? Tadilat ruhsatı nereden alınır?

Ev ya da farklı bir yapıda tadilat yapılması planlanıyorsa dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar mevcuttur. Bunlardan biri de İmar Yönetmeliği kapsamında yer alan tadilat ruhsatıdır. Tadilat yapmak isteyen ev veya iş yeri sahiplerinin bu ruhsatı alması önemlidir. Peki tadilat ruhsatı nedir?



TADİLAT RUHSATI NE İŞE YARAR?

Mevcut gayrimenkulünüzde zaman içerisinde çeşitli iyileştirmeler yapma ihtiyacı doğabilir. Örneğin, oturma odasını yeni bir renge boyamak veya mutfak alanını yeni fayanslarla güncellemek gibi değişiklikler düşünebilirsiniz. Ancak, yapının iç kısmında gerçekleştireceğiniz belirli değişiklikler, tadilat ruhsatı almayı gerektirebilir. Tadilat ruhsatı, bir binanın dış görünümünü veya temel bileşenlerini değiştirmek amacıyla yerel belediyeden alınan resmi bir izin belgesidir. Belediyeden alınmayan ve tadilat izni kapsamına giren değişiklikler, gayrimenkulünüzün kaçak yapı statüsüne düşmesine neden olabilir. Bu nedenle tadilat ruhsatının alınması önemlidir. Bu ruhsat belgesi oda büyütme, merpen ekleme, cephe ve balkonlarda değişiklik gibi yapılardaki köklü değişimler için gerekir.

 Tadilat ruhsatı nedir? Tadilat ruhsatı nereden alınır?

TADİLAT RUHSATI NASIL VE NEREDEN ALINIR?

Tadilat ruhsatı almak için ilgili belediyeye sunulması gereken belgeler, bölgesel faktörlere ve yapının özelliğine bağlı olarak farklılık gösterebiliyor. Ruhsat başvurusu yaparken talep edilen belgeleri önceden öğrenmek, süreci daha kolay ve etkili bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca tadilat ruhsat belgesini almak için şu belgeler gereklidir:

  • Yapının yer aldığı konumu belirten tadilat dilekçesi
  • Yollardan ve komşu parsellerden çekme mesafeleri
  • Kat sayısı 
  • Yapı nizamı 
  • Tapu tescil belgesi 
  • İmar durumu çap belgesi 
  • İnşaat emsallerini gösteren bir belge
  • Saçak seviyesi 

 Tadilat ruhsatı nedir? Tadilat ruhsatı nereden alınır?

TADİLAT RUHSATI NE KADAR SÜRE İÇİNDE ALINIR?

Evraklarınızı belediyeye eksiksiz bir şekilde teslim ettiyseniz, tadilat ruhsatı veya tadilat belgesi almanız genellikle ortalama 30 gün içerisinde mümkün olacaktır. Ancak, teslim ettiğiniz evraklarda herhangi bir hata veya eksiklik bulunması durumunda, belediye ilk 15 gün içerisinde sizinle iletişime geçerek bu eksiklikleri belirtir. Eğer bu durumla karşılaşırsanız, evrakları tamamlayıp tekrar başvurmanız gerekecektir. Yeniden başvurduğunuzda, sürecin yeniden başlayacağını belirtmek gerekir. Bu aşamada belediyenin inceleme ve onay süreci tekrar ortalama 30 gün sürebilir. 

Arnavutköy 1/5000 ölçekli imar planı tadilatı askıda!

Arnavutköy Mahallesi 1/5000 ölçekli plan tadilatı askıya çıkarıldı!

Pendik Yayalar Mahallesi 1/5000 ölçekli plan tadilatı askıda!


Geri Dön