28 / 04 / 2024

Yapı ruhsatı nereden alınır?

Yapı ruhsatı nereden alınır?

Yapı ruhsatı nereden alınır?: Yapı ruhsatı; mücavir alanlar içerisinde ruhsata tabi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında ise Valiliklerce verilir...




Yapı ruhsatı nedir?


Yapı ruhsatı; mücavir alanlar içerisinde ruhsata tabi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında ise Valiliklerce (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) verilen izne deniyor. Bu kapsamda yapı ruhsatı nereden alınır? sorusunun detaylarını şöyle açıklayabiliriz:

 

Yapı ruhsatı nereden alınır?


Gerek İmar Kanununda ve gerekse Belediye Kanununda yapı ruhsatını (yapı iznini) kimin vereceği konusunda açık bir hüküm yer almıyor. Ancak, ruhsat verme işlemi, “icraya ilişkin bir tasarruf”tur. Bu nedenle de, bu tasarrufun, belediye idaresinin başı ve mümessili olan “belediye başkanı” tarafından yapılması, yani iznin belediye başkanı tarafından verilmesi gerekiyor. Aynı şekilde, hukuken geçerli nedenlerin varlığı halinde ruhsatın geri alınması ve iptali işlemlerini yapmaya da, yine belediye başkanı yetkili oluyor. Belediye ve mücavir alanlar dışında inşaat ruhsatı Valiliklerce veriliyor. 



Yapı ruhsatı kimin adına düzenlenir?
Yapı ruhsatı olmayan binalar!
Yapı ruhsatı müktesep hak!
Yapı ruhsatı almak için gerekli belgeler!




Geri Dön