27 / 04 / 2024

İnşaat ruhsatı yenileme harcı ne kadar?

İnşaat ruhsatı yenileme harcı ne kadar?

İmar Kanunu gereğince bir arsa üzerinde inşaat çalışmalarına belli bir süre içerisinde başlanılıp, bitirilmesi gerekiyor. Belirlenen sürede inşaat bitmediği takdirde ruhsatın yenilenmesi gerekiyor. Peki, inşaat ruhsatı yenileme harcı ne kadar?



İnşaat ruhsatı yenileme harcı ne kadar?

Belediye sınırları içinde  kalan yerlerde inşa edilecek yapılar için Belediye  İmar Kanunu, İmar Planı ve Yönetmelik hükümleri ile, yapı sahibi, yapı müteahhidi, şantiye şefi, tüm proje müellifleri ve yapı denetim kuruluşu yetkilisi, denetim sorumlusu mimar veya mühendisin imzaları alınarak usulüne uygun olarak düzenlenen belgeye inşaat ruhsatı deniyor. 

 

İmar Kanununun 31. maddesi, inşaatın bittiği günün yapı kullanma izninin verildiği tarih olduğunu, 5 yıl içinde bitirilemeyen yapılar için ruhsat yenilemesi yapılmadığı takdirde ruhsatın hükümsüz olacağını, bu durumda yeniden ruhsat düzenlenmesi gerekeceğini hükme bağlanıyor.


Yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan plan ve mevzuat hükümlerine uygun olarak inşaat ruhsatına bağlanmış ancak, ruhsat süresinde yapı kullanma izni alınmamış yapının en az kaba inşaatının 5 yıllık süre içerisinde ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığının kanıtlanması halinde, ilgili idarece yapının yapıldığı tarihteki mevzuat uyarınca, yeniden ruhsat ve yapı kullanma izni düzenlenmesi mümkün oluyor. Bu belge düzenlenmeden önce tapu müdürlüklerinden "cins tashihi" yapılması isteniyor. Peki, İnşaat ruhsatı yenileme harcı ne kadar?


İnşaat ruhsatı yenileme harcı!

İnşaat ruhsatı yenileme işleminde ayrıca harç alınmıyor. Ancak inşaat sahasında artış, bağımsız bölümlerin brüt alanında veya niteliğinde değişme olması halinde yeniden hesaplanacak harçtan evvelce ödenen harç tutarı, tenzil ediliyor.  Yeni durumda hesaplanan harç tutarında azalma olması halinde iade yapılmıyor. 


İnşaat ruhsatı yenileme maliyeti 2014!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön