İnşaat ruhsatı yenilememe cezası var mı?
İnşaat çalışmaları için ruhsat aldıktan sonra 2 yıl içinde inşaata başlanmazsa ruhsatın yenilenmesi şartı bulunuyor. Peki inşaat ruhsatı yenilememe cezası var mı? İşte tüm merak edilenler...
İnşaat ruhsatı yenilememe cezası var mı?
İnşaatı ruhsatı, ruhsat kapsamında olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyeler tarafından mücavir alan sınırları dışında Valilikler tarafından izin veriliyor.
İzin belgesine aynı zamanda inşaat ruhsatı da deniliyor. İnşaat çalışmaları için ruhsat alınmasının ardından 2 yılda inşaata başlanması ve 5 sene içerisinde tamamlanması planlanıyor.
Aksi durumda ruhsat geçersiz sayılıyor. Bu durum kapsamında inşaat ruhsatının yenilenmesi şartı bulunuyor. İnşaat ruhsatı yenilememe cezası var mı? İnşaat ruhsatı yenilenmezse ne olur? İşte tüm merak edilenler...
İnşaat ruhsatı yenilememe cezası var mı?
Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılar için İmar Kanunu'nda şu ifadeler kullanılıyor:
''İmar Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce (...) tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durduruluyor.
Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılıyor. Bu tebligatın bir nüshasıda muhtara bırakılıyor.
Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürün kaldırılmasını isteniyor.
Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin veriliyor.
Aksi takdirde, ruhsat iptal ediliyor, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan ev, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılıyor ve masrafı yapı sahibinden tahsil ediliyor. İdari para cezası da uygulanabiliyor.''
İnşaat ruhsatı yenilenmezse ne olur?
Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com