29 / 04 / 2024

İnşaat sektörü 2024'ten umutsuz: Yavaşlama trendi devam edecek!

İnşaat sektörü 2024'ten umutsuz: Yavaşlama trendi devam edecek!

Son dönemlerde gündemden düşmeyen inşaat sektörü 2024 yılından da umutsuz. Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yavaşlama trendinin devam edeceğini söyledi.



Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından resmi olarak açıklanan 2023 yılı Aralık ayı İnşaat Maliyet Endeksi’ne göre maliyetler bir önceki seneye yüzde 67 oranında artış gösterdi. Açıklanan rakamlara göre diğer taraftan konut satışlarında ise keskin bir düşüş meydana geldi. Söz konusu rakamlara göre 2022 yılında İzmir’de 23 bin 281’i ilk satış olacak şekilde 83 bin 502 konut satışı gerçekleştirilirken, 2023 yılında da 14 bin 124 tanesi ilk satış olacak şekilde toplamda 53 bin 194 konut satıldı. Konut satış rakamlarını Egedesonsöz’e değerlendiren Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, yüksek oranlı konut kredilerinden kaynaklı olarak alt ve orta gelirli vatandaşların konut almasının neredeyse imkansız duruma geldiğini kaydetti. İsmail Kahraman açıklamasında Merkez bankasının enflasyonu düşürmeye ve fiyat istikrarını sağlamaya yönelik olarak aldığı önlemler çerçevesinde para sıkılaştırma politikasının uygulanması etkin şekilde devam ettiğini kaydederek, Hali ile yüksek oranlı konut kredilerinin özellikle ilk konutunu almak isteyen alt ve orta gelirli kitle tarafından kullanılmasının neredeyse imkânsız duruma geldiğini söyledi. İsmail Kahraman, "Bunu açık olarak istatistikler de gösteriyor.” diye konuştu.

İnşaat sektörü 2024 ten umutsuz: Yavaşlama trendi devam edecek!

SOSYAL SORUN UYARISI 


Yaptığı açıklamada 2023'te bir önceki seneye göre yarıya yakın inen satışların, 2024'te yeniden toparlanabilmesi için acil ve etkili önlemler alınması çağrısı yapan İsmail Kahraman “Böylece son dönemlerde sık sık gündeme gelen inşaat sektörünün tüm paydaşları ile ayakta kalması ve ayrıca hane halklarının en azından ilk konutlarını alarak barınma sorununun ileride daha büyük bir sosyal sorun olmasının önüne geçilmesi gerekli. 2. konut alımlarına getirilmiş olan ve ilaveten de getirilmesi düşünülen önlemler nedeniyle yatırımlar yavaşladı. Şöyle ki Türkiye İstatistik Kurumu verilerine baktığımız zaman metrekare bazında alınmış olan ruhsat sayı 2021'de 6.308.870 metrekare iken 2022'de 5.949.694 m2’ye düşmüştür. İzmir’de daire bazında alınan ruhsat sayısı 2021 yılında 34 bin 470 adet iken, 2022 yılında 31 bin 160 adede geriledi. 2023 yılında da daire bazında 36 bin 847 adet ruhsat kesildi.” dedi.


YAVAŞLAMA SÜRECEK BEKLENTİSİ 

Açıklamasında inşaat sektöründeki yavaşlamanın devam edecek gibi gözüktüğüne değinen İsmail Kahraman “Yapı maliyetini oluşturan arsa payı maliyetinde ve inşaat malzemelerinde talebin azalması nedeniyle beklenen gevşeme de ne yazık ki yaşanmıyor. Bu iki makasa bir de konut kredilerine ulaşmanın zorlaştırılması da eklendiği zaman inşaat sektörü önümüzdeki yavaşlama trendine devam edecek gibi gözüküyor." dedi.

Mevduatta makas açıldı: Faiz farkı 20 puanı aşıyor! 300 bin TL'nin faiz getirisi hangi bankada kaç TL?

EYT'yi kaçıranlar için yeni fırsat kapıda! Kademeli emeklilikten kimler yararlanacak?

Kredi kartlarında sınırlama nereden başlayacak? İlk işaret geldi...  


Geri Dön