02 / 05 / 2024

İnşaat sektörü 6 aydır pozitif seyrine devam ediyor!

İnşaat sektörü 6 aydır pozitif seyrine devam ediyor!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay kamuoyuyla paylaşılan inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumla beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2023 Ekim Ayı Raporu’nu yayımladı.



Hazır Beton Endeksi 2023 Ekim Ayı Raporu’na göre, Faaliyet Endeksi mayıstan sonra geçen 6 ay boyunca eşik değerin üstünde pozitif tarafta kalmayı başardı.

Önceki dönemlerle karşılaştırıldığı zaman söz konusu 6 ay son derece uzun bir süre olduğu belirtildi. Bir yandan beklenti ve bir yandan da güven endeksleri yukarı yönlü hareket etmesine karşın Güven Endeksi tam eşik değerde olduğu açıklandı. Ayrıca, Beklenti Endeksi ise eşik değerin hemen altında kaldı.

İnşaat sektörü 6 aydır pozitif seyrine devam ediyor!

Özellikle Beklenti Endeksi’nin 4 aydır düşük devam etmesi faaliyetteki hareketin devam etmesini zorlaştıracak bir etken oldu. Endeks değerlerinin tümünde görülen artışın ardından Hazır Beton Endeksi eşik değerin üstüne çıktı.

Raporun sonuçlarını yorumlayan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Faaliyet Endeksi mayıstan sonra geçen 6 aylık süre zarfında eşik değerin üstünde pozitif tarafta kalmayı başardığını söyledi. Işık, Endeks değerlerinin tümünde görülen artışın ardından Hazır Beton Endeksi eşik değerin üstüne çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

İnşaat sektörü 6 aydır pozitif seyrine devam ediyor!

İPOTEKLİ SATIŞLAR DÜŞTÜ

Türkiye ekonomisi ve inşaat piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Ocakta özellikle kamu bankalarınca verilmeye başlanan “İlk Evim” konut kredisi ve ardından şubatta da BDDK’nın konut alımında azami kredi tutarını revize etmesinden sonra konut kredileri hareketlenmiştir. Bunun yanı sıra, ağustostan itibaren uygulamaya konulan ve talebi kısma amaçlı politikalar ile yükselen faiz üç ay boyunca konut kredisine olan talebi aşağı çekmeye devam etmektedir. Bu kapsamda, açıklanan ekim ayı konut satış rakamlarında ipotekli satışların payı yüzde 5,9’a düşmüştür. Son 10 aydaki ipotekli satışlardaki düşüş, geçen yıla göre yüzde 31 oranında gerçekleşmiştir. Hem ekime hem de yılın 10 aylık bölümüne toplam olarak bakıldığı zaman, sıfır ve ikinci el konut satış rakamlarındaki performansın aşağı yönlü hareket ettiği görülecektir" dedi.

Konut kredilerinde BSMV dönemi!

Kentsel dönüşümle yeniden inşa edilen bina depremde 44 can aldı!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: ‘Sosyal konut, her zaman gündemimizde’


Geri Dön