22 / 12 / 2024

Kentsel dönüşümle yeniden inşa edilen bina depremde 44 can aldı!

Kentsel dönüşümle yeniden inşa edilen bina depremde 44 can aldı!

Kahramanmaraş'taki 6 Şubat deprem felaketinde 44 kişinin hayatını kaybettiği Said Bey Apartmanı'nın 2015 yılında depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kentsel dönüşüm doğrultusunda yıkılan binanın yerine yapıldığı öğrenildi.



Said Bey Apartmanının yerindeki üç katlı bina, 16 Aralık 2015 tarihinde kentsel dönüşüm çerçevesinde, 6306 sayılı yasaya göre riskli yapı ilan edildi. Bu kapsamda, binanın tapu kaydına şerh konuldu ve bina yıkıldı.

Cumhuriyet’in haberine göre, yıkılan üç katlı binanın yerine üç katı kotta olmak üzere 8 katlı ve iki bloklu Said Bey Apartmanı yapıldı. Yapımından yalnızca 7 sene sonra meydana gelen depremde iki blok da yıkıldı ve bina 44 kişiye mezar oldu. 

İLK DURUŞMA PAZARTESİ GÜNÜ

Said Bey Apartmanının yıkılmasına yönelik açılan davaların ilk duruşması 1 Aralık tarihinde Kahramanmaraş’ta görülecek. 

Kentsel dönüşümle yeniden inşa edilen bina depremde 44 can aldı!

İDDİANAME HAZIRLANDI

Öte yandan, Said Bey Apartmanın iki bloktan meydana geliyordu. A blokta 16 kişi ve ayrıca, B blokta ise 28 kişi yaşamını yitirdi. Her iki blok için iki ayrı iddianame oluşturuldu.

4’ü tutuklu 5 sanık iki ayrı davada bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olma suçlaması ile yargılanacak. İtirazlara karşın savcılık, sorumlulara ilişkin daha ağır ceza gerektiren “olası kast” düzenlemesine göre dava açmadı.

ORTA HASARLI BİNA SAKINLARI GÜÇLENDİRME RAPORU ALAMIYOR

Diğer taraftan, depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta orta hasarlı bina mağdurları seslerini duyurmak amacıyla bir araya geldi. Güçlendirme raporu alamadıklarına vurgu yapan vatandaşlar, "Orta hasarlı dediler. Binamızı şimdi güçlendiremiyoruz. Ortada kaldık" dedi.

Kentsel dönüşümle yeniden inşa edilen bina depremde 44 can aldı!

Orta Hasarlı Bina Mağdurları Platformu kurucusu Mehmet Yastı, konuya yönelik açıklama yaptı. Yastı, "Depremden sonra binalara bile girmeden gerçekleştirilen hasar tespit çalışmaları ortaya bir mağduriyet çıkardı. Karot örneği alınarak, binanın filmi çekilerek bilimsel raporlarla hasar tespiti oluşturulsun” diye konuştu.

Yastı, binalarının gerçekten orta hasarlı olması durumunda yıkımları kendilerinin bile yapacaklarını belirtti. "Fakat yıkılmayacak durumdaysa da bildirilsin. Yerel ve ulusal yetkililer sorumluluk almak istemiyor" diyen Yastı, kentin her yerinin mağduriyetle karşı karşıya olduğunu vurguladı. 

Konut kredilerinde BSMV dönemi!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: ‘Sosyal konut, her zaman gündemimizde’

OYAK’ın yüzde 60’ı Tayvanlı çimento üreticisine satılıyor!

 


Geri Dön