04 / 05 / 2024

İnşaat sektörü büyüme performansını sürdürecek!

İnşaat sektörü büyüme performansını sürdürecek!

“Hazır Beton Endeksi” 2017 Eylül Ayı Raporu açıklandı. THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, hazır beton faaliyetinde hareketliliğin kesintisiz devam edeceğini söyledi..




Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri açıkladığı “Hazır Beton Endeksi” 2017 Eylül Ayı Raporu açıklandı. 

 

Rapora göre bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi eylül ayında 100,00 değerine ulaşarak önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 oranında arttı. Hazır Beton Endeksi eylül ayında sektörün genel durumunun olumlu olduğunu ortaya koydu.

 

Faaliyet Endeksi yüzde 1,4’lük artışla en fazla artışı gösteren endeks oldu

Hazır Beton Faaliyet Endeksi eylül ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4’lük artış gösterdi. Ankete katılan firmalardan yüzde 31’lik oranı geçtiğimiz ay satışlarının arttığını belirtti.

 

Yüzde 40'lık kesim ise satışlarında önceki aya göre azalma olduğunu ifade etti. Alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu dile getirenlerin oranı yüzde 34, azaldı diyenlerin oranı ise yüzde 29 olarak kaydedildi.

 

Hazır Beton Güven Endeksi’nde pozitif artış 

 

Hazır Beton Güven Endeksi’nin eylül ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 oranında arttı. Bu artış, diğer endekslere kıyasla düşük kaldı. Endeksin değerinin eşiğin altında kalması, sektörün ekonomiye olan güvenin istenilen düzeyde olmadığını gösterdi. 

 

Ankete katılanların yüzde 23’ü yeni istihdamı düşünürken, yeni yatırım düşünenlerin oranı ise yüzde 17 olarak gözlendi. Firmaların yüzde 31’i tedarikçilere verdiği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını düşündüğünü söyledi.

 

Hazır Beton Beklenti Endeksi'nde yüzde 0,8'lik artış 

Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin eylül ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,8 oranında arttı. Önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı yüzde 32 olarak kaydedildi. Satışların azalacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 32 oldu. Gelecek üç ayda girdi stoklarını artıracağını söyleyen firmaların oranı ise yüzde 37 olarak belirlendi.

 

Bir önceki ay olan ağustosa göre düşüş olduğunu gösteren göstergeler, geçen yılın aynı dönemine göre sektördeki gelişmelerin pozitif olduğunu da ortaya koyuyor.

 

Hazır Beton Endeksi önceki yılın aynı ayına göre arttı

Bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi de bu gelişmelerden etkilenerek eylül ayında 100,00 değerine ulaştı. Buna göre, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 oranında artış yaşandı.

 

"Hazır beton faaliyetinde hareketlilik kesintisiz devam ediyor"

İnşaat sektörü büyüme performansını sürdürecek!

 

Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Hazır Beton Endeksi Eylül Ayı Raporu sonuçları ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

 

Işık, Faaliyet Endeksi’nin eylül ayındaki bayram ve sonrasındaki aktif olmayan yaklaşık 10 günlük bir sürecin etkisiyle düşük olduğunu buna bağlı bileşik endeksin de etkilendiği söyledi.

 

Yedi aydır kesintisiz bir şekilde hazır beton faaliyetinde hareketliliğin devam ettiğini de sözlerine ekleyen Işık, sektörün önümüzdeki döneme ilişkin beklentisinin pozitif yönde olduğunu vurguladı.

 

Yavuz Işık, son olarak "Temmuz ve sonrasında ağustos ayında Faaliyet Endeksi yükseldikten sonra, eylül ayında düşüş göstermiş olmasına rağmen halen eşik değerin üzerinde olması, inşaat sektöründe ilerlemenin devam ettiğine işaret etmektedir. TÜİK tarafından açıklanan milli gelir hesabına göre, yılın ilk çeyreğinde yüzde 6’lık büyüme rakamını inşaat sektörü ikinci çeyrekte yüzde 6,8’e çıkarmayı başarmıştır. Yılın 3. çeyreğinde inşaat sektörünün yüzde 6’nın üzerinde bir büyüme ile Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans göstermesi beklenmektedir." şeklinde açıklamalarda bulundu.

 


Geri Dön