30 / 04 / 2024

İnşaat sektörü büyümesini sürdürecek!

İnşaat sektörü büyümesini sürdürecek!

Türk iş dünyası ekonominin ilk çeyrekte yüzde 7.4 büyümesinden memnun. İş insanları, büyümenin yıl geneline yayılması için seçim sonrası tedbir alınmasını da bekliyor. 



Para Dergisi'nde yer alan habere göre Türk ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 7.4 büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçen hafta ilk çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Ocak-Mart 2018 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre Türk ekonomisi yüzde 7.4 büyüme gerçekleştirdi.

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2018 yılının birinci çeyreğinde büyümenin yıldızı ise hizmetler sektörü oldu. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10 arttı. Aynı dönemde sanayi sektörü yüzde 8.8, inşaat sektörü yüzde 6.9 büyürken tarım sektörü de yüzde 4.6 büyüme oranına ulaştı.

Büyüme rakamları en çok iş dünyasını memnun etti. İş alemini gelecek adına umutlandıran büyüme performansı, dünya ticaretinin dörtte üçünü temsil eden G-20 ülkeleri arasında da alkışı hak etti. G-20 ülkeleri arasında en iyi büyüme performansı sergileyen ikinci ülke olan Türkiye’de büyüme rüzgarının yılın tamamına yayılması bekleniyor.RK ekonomisinin 7 yıldızı hak eden büyümesi sürüyor. 2017 yılının son çeyreğinde yüzde 7.3, 2017’nin tamamında ise yüzde 7.4 ile bekleniyor.


"SAĞLIKLI VE DENGELİ"

İnşaat sektörü büyümesini sürdürecek!

Son yıllarda ekonominin sürükleyici gücü haline gelen inşaat sektörü büyümeye ilk çeyrekte yüzde 6.9 katkı yaptı, ilk çeyrek büyüme rakamının ekonominin derinlik ve sağlamlığının bir göstergesi olduğuna inanan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı, Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Öncelikle ekonomimizin sağlamlığını ve derinliğini görüyoruz. Ekonomik faaliyetlerimizin dış müdahaleleri umursamadan kararlılıkla yoluna devam ettiğini görüyoruz. 2015 yılından bu yana en büyük ilk çeyrek büyümesini yaşıyoruz. Uluslararası kuruluşların tahminlerini revize etmeleri gerekiyor” diyor. Büyüme rakamlarıyla geleceğe daha umutlu bakılabildiğini belirten Elmas, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Büyüme rakamlarının alt kırılımlarına bakınca tüm sektörlerin yüksek büyüme rakamlarına ulaştığını görüyoruz. İnşaat sektörüyle birlikte diğer sektörlerin de orantılı şekilde büyümesi sağlıklı bir durum. Sanayinin yüzde 8.8 büyümesi de üretim kapasitemizi daha iyi kullandığımızın göstergesi. Tüm bu rakamlar bize geleceğe güvenle bakabileceğimizi söylüyor. Hariçten gelen seslere kulak asmadan yolumuza devam etmemiz ve Türkiye’ye güvenmemiz gerekiyor.”


CİDDİ BİR BAŞARI!

İnşaat sektörü büyümesini sürdürecek!

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı da inşaatın büyümeye katkısından memnun. Ülkemizin AB ülkelerinden daha hızlı bir büyüme performansı sergilemesinin memnuniyet verici olduğunu söyleyen Kabadayı şunları ifade ediyor: “Geçtiğimiz yıl rekora imza atan gayrimenkul sektörünün böylesi bir büyüme hamlesi içinde yüzde 6.9 oranında büyümüş olması, sektör olarak kamu kurumlarmdan oyuncularına kadar tüm bileşenleriyle bir bütün halinde hareket ettiğinin göstergesi anlamına geliyor. Burada çok ciddi bir başarı var. Bundan sonraki süreçte, ağırlıklı olarak tüketim yoğunluklu bir büyümeden biraz daha farklılaşacak stratejilere odaklanmak başarıyı daha da farklı bir boyuta getirecektir. Önümüzdeki erken seçim sonrası dönem piyasalar daha da rahatlayacak ve bu durumun yine büyümeye olumlu etkisi yıl geneli için görülecektir.”

İnşaat sektörü büyümesini sürdürecek!

Kiler GYO Genel Müdürü Tarık Gürdil da seçim sonrası alınması beklenen kararlarla sağlıklı ve kalıcı büyümenin sağlanacağına inanıyor. Gayrimenkul sektörünü canlandırmak için hükümetin attığı adımların etkilerinin ikinci çeyrek rakamlarında görüleceğini vurgulayan Gürdil, “Türkiye’de son yıllarda önemli bir büyüme potansiyeli ile ekonomiye katkı sağlayan gayrimenkul sektörünün ikinc çeyrekte daha hızlı bir büyüme göstermesini bekliyoruz. Biliyorsunuz: gayrimenkul sektörünü canlandırmak için hükümet yüzde 18 olan KDV’yi yüzde 8’e, binde 20 olan tapu harcını binde 15’e indirdi. Ardından konut kredisi faizleri 120 ay vadede yüzde 0.98’e kadar geri çekildi. Son olarak ise KONUTDER, İNDER ve GYODER öncülüğünde 41 konut firması, peşin ve kredili fiyatlarında yüzde 20 indirim yaptı, peşinatı da yüzde 5’e çekti. Tüm bu alman tedbirlerin etkilerini olumlu olarak ikinci ve üçüncü çeyrek büyüme rakamlarında göreceğiz” şeklinde konuşuyor.

İnşaat sektörü büyümesini sürdürecek!

Yamaç Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yamaç, büyümenin sürdürülmesi için inşaat sektörünün devlet tarafından desteklenmeye ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Yamaç, “KDV ve faiz oranlarında yapılan indirimler, uzun vadeli konut kampanyaları sektörün hareketlenmesini sağlıyor. KDV’de ve faiz oranlarında sağlanan indirimlerin sürdürülebilir olması gerekiyor. Ekonominin, sektördeki büyümenin sürdürülebilmesi, yatırımların hız kesmeden devam etmesi ve istihdamın artması için sektörümüzün devletimiz tarafından desteklenmesine ihtiyacı var” şeklinde konuşuyor.


Geri Dön