07 / 01 / 2025

İnşaat sektörü güven endeksi Mart'ta geriledi!

İnşaat sektörü güven endeksi Mart'ta geriledi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Sektörel Güven endekslerini açıkladı. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 82,82 iken, Mart ayında 81,43 değerine düştü.



Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Sektörel Güven endekslerini açıkladı. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 6,1, yüzde 1,4 ve yüzde 6,5 arttı.


Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Mart ayında 110,51 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu yükseliş; son üç aylık dönemde ‘iş hacmi-satışların’ arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde ‘iş hacmi-satışların’ artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.


Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 8,6 ve yüzde 4,1 artarken, mevcut mal stok seviyesi endeksi ise yüzde 0,4 azaldı.


Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 82,82 iken, Mart ayında 81,43 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu düşüş; ‘alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin’ mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde ‘toplam çalışan sayısında’ artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.


İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 2,7 ve yüzde 0,9 azaldı.


Sektörel güven endeksleri 0-200 aralığında değer alabilmekte, endeksin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor.


Sözcü



Haber Vatan'da şöyle yer aldı;

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Sektörel Güven endekslerini açıkladı. Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi şubat ayında 89,24 iken, mart ayında 93,50 değerine yükseldi.


Hizmet sektörü güven endeksindeki bu artış; son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini, “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Sektörel Güven endekslerini açıkladı. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 6,1, yüzde 1,4 ve yüzde 6,5 arttı.


Vatan 



Haber Afyon Kurtuluş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Mart ayı Sektörel Güven Endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, güven endeski, hizmet sektöründe yüzde 4,8, perakende sektöründe yüzde 4,1 artarken inşaat sektöründe yüzde 1,7 azaldı. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 6,1, yüzde 1,4 ve yüzde 6,5 arttı. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 8,6 ve yüzde 4,1 artarken, mevcut mal stok seviyesi endeksi ise yüzde 0,4 azaldı. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 82,82 iken, Mart ayında 81,43 değerine düştü. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 2,7 ve yüzde 0,9 azaldı.


Afyon Kurtuluş Gazetesi



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi martta geçen aya göre yüzde 1.7 azalarak 81.43 değerine geriledi. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin verilere göre inşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 2.7 ve yüzde 0.9 azaldı. Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi, bu ay yüzde 4.8 arttı. 



Cumhuriyet



Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Perakende ticaret sektörü güven endeksi martta aylık bazda yüzde 4.1, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 4.8 artarken, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1.7 geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, şubatta 89.24 değerinde olan mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi, bu ay yüzde 4.8 artarak 93.5 değerine yükseldi. Artış, son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini, hizmetlere talebin arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 6.1, yüzde 1.4 ve yüzde 6.5 arttı. Mevsim etkilerinden arındırümış perakende ticaret sektörü güven endeksi de bu ay yüzde 4.1 artarak 110.51 değerine çıktı. Bu yükseliş, son üç aylık dönemde iş hacmi-satışların arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışların artacağım bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, iş hacmi-satışlar ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 8.6 ve yüzde 4.1 artarken, mevcut mal stok seviyesi endeksi ise yüzde 0.4 azaldı. 


İnşaat, yüzde 1.7 düştü 


Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi ise martta geçen aya göre yüzde 1.7 azalarak 81.43 değerine geriledi. Endeksteki bu düşüş, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 2.7 ve yüzde 0.9 azaldı. 


Dünya




Haber Korkusuz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye istatistik Kurumu (TÜtK)'e göre, mevsim etkilerinden anndınlmış hizmet sektörü güven endeksi şubat ayında 89.24 iken, mart ayında 93.50 değerine yükseldi. Bu artış, son üç aylık dönemde "iş durumunun" iyileştiğini, "hizmetlere olan talebin" arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde "hizmetlere olan talebin" artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. 



Korkusuz



Haber Yeni Asya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


HİZMET sektörü güven endeksi Mart ayında yüzde 4,8 artış gösterdi. Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Şubat ayında 89,24 iken, Mart ayında 93,50 değerine yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu artış son üç aylık dönemde "iş durumunun" iyileştiğini, "hizmetlere olan talebin" arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde "hizmetlere olan talebin" artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 6,1, yüzde 1,4 ve yüzde 6,5 arttı. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 82,82 iken, Mart ayında 81,43 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu düşüş "alman kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin" mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde "toplanı çalışan sayısında" artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. 


Yeni Asya



Haber BirGün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı. Mart ayında hizmet sektörü güven endeksi yüzde 4,8 artarken, inşaat sektöründe ise güven yüzde 1,7 oranında azaldı. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu düşüş, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. 


BirGün




Haber Yeni Şafak Ek Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Perakende ticaret sektörü güven endeksi martta aylık bazda yüzde 4.1, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 4.8 arttı. İnşaat sektörü güven endeksi yüzde 1.7 azaldı. 


Perakende ticaret sektörü güven endeksi martta aylık bazda yüzde 4,1, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 4,8 artarken, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,7 geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı. Buna göre, şubatta 89,24 değerinde olan mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi, bu ay yüzde 4,8 artarak 93,5 değerine yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu artış, son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini, hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 6,1, yüzde 1,4 ve yüzde 6,5 arttı. 


İNŞAAT 1.7 PUAN DÜŞTÜ 


Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi martta geçen aya göre yüzde 1,7 azalarak 81,43 değerine geriledi. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu düşüş, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. 



Yeni Şafak Ek



Haber AA'da şu şekilde yer aldı;


Ekonomik güven endeksi, martta geçen aya göre yüzde 9,5 artarak 71,46'dan 78,27'ye çıktı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), marta ilişkin ekonomik güven endeksini açıkladı.


Buna göre, ekonomik güven endeksi martta geçen aya göre yüzde 9,5 artışla 71,46 değerinden 78,27'ye yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, hizmet, perakende ticaret ve tüketici güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.


Tüketici güven endeksi martta geçen aya göre yüzde 0,5 artarak 66,6'dan 67'ye çıktı. Hizmet sektörü güven endeksi söz konusu ayda şubata göre yüzde 4,8 artarak 89,24'ten 93,50'ye, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 4,1 artarak 110,51'e yükseldi. Reel kesim güven endeksi yüzde 1 azalarak, 105,20'den 104,10'a geriledi, inşaat sektörü güven endeksi de yüzde 1,7 düşerek 81,43 oldu.


Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ekonomik güven endeksi, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait normalleştirilmiş alt endekslerin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor.​


AA



Bu haber Karadeniz Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


TUİK verilerine göre hizmet ve parakende sektöründe güven endeksi artarken inşaat sektöründe düşüş yaşandı.



Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Sektörel Güven endekslerini açıkladı. Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi şubat ayında 89,24 iken, mart ayında 93,50 değerine yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu artış; son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini, “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Sektörel Güven endekslerini açıkladı. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 6,1, yüzde 1,4 ve yüzde 6,5 arttı.


Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Mart ayında 110,51 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu yükseliş; son üç aylık dönemde ‘iş hacmi-satışların’ arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde ‘iş hacmi-satışların’ artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.


Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 8,6 ve yüzde 4,1 artarken, mevcut mal stok seviyesi endeksi ise yüzde 0,4 azaldı.


Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 82,82 iken, Mart ayında 81,43 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu düşüş; ‘alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin’ mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde ‘toplam çalışan sayısında’ artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.


İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 2,7 ve yüzde 0,9 azaldı.


Sektörel güven endeksleri 0-200 aralığında değer alabilmekte, endeksin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor.



Karadeniz Gazetesi


Geri Dön