06 / 01 / 2025

İnşaat sektörü İran'a odaklandı!

İnşaat sektörü İran'a odaklandı!

İran'a karşı uygulanan yaptırımların kalkması Türk gayrimenkul sektörünü de heyecanlandırdı. İran pazarını radarlarına aldıklarını belirten sektör temsilcileri 'Know - How'ımızı bu yeni pazarda kullanabiliriz" diyor...



İran'a karşı uygulanan yaptırımların kalkması Türk gayrimenkul sektörünü de heyecanlandırdı. İran pazarını radarlarına aldıklarını belirten sektör temsilcileri 'Know How'ımızı bu yeni pazarda kullanabiliriz" dedi. 


Batılı devletlerin İran'a uyguladığı ekonomik yaptırımların haftasonu kaldırılması, İran'ın dünya ekonomisine yeniden entegresyonu için yeni bir sayfa açarken, Türk gayrimenkül sektörü de İran'ı radarına aldı. Önümüzdeki birkaç yıl içinde farklı sektörlerden yatırımcıya kucak açması beklenen İran'ın yoğun nüfusu ve kentleşmede yaşadığı açığın Türk şirketlerinin Know-How'ı ile çözülebileceği, Türk gayrimenkul sektörünün önemli temsilcileri tarafından vurgulandı. İran'a son yıllarda uygulanan ambargonun kaldırılmasını değerlendiren Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, iki taraflı bir kazanımın olacağını belirterek hem İran'dan gelen yabancı yatırımcılar için Türkiye'deki konut sektörüne bir hareketlenme olabileceğini hem de büyük bir pazar olarak gördükleri İran'ın kendüerinin radarına girdiğini söyledi. 


RADARIMIZA ALDIK


Farklı sektörden uluslararası yatırımcıların dikkatini bu yeni pazara çevirdiğini vurgulayan

Kabadayı "İran'daki inşaat sektörünü ciddi olarak radarımıza aldık. Hem burada pazarlama hem de orada konut geliştirme yönünden fırsatlar yaratabilir son durum. Türkiye konut alanında belli bir know-how'a ulaşmış durumda. Bu bilgiyi orada hayata geçirmek ve bu bilgiyi ihraç etmek önceliklerimiz arasında. İran orta vadede bize ciddi fırsatlar sunacak" diye konuştu. 


Özen Kuzu: Potansiyelin farkındayız


2011 yılından itibaren iran konut sektöründe büyük çapta projeler insa eden Kuzu Grup'un Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, ambargoların geçtiğimiz gün resmen son bulmasının bütün dünyada olumlu karşılandığını belirterek "iran'ın birçok farklı sektörde büyük bir potansiyel taşıdığım vurgulamak isterim. 

Özellikle belli bir güce kavuşmuş olan Türk gayrimenkul sektörü de iran'ın dünya pazarlarına entegrasyonu İle birlikte bizler için de büyük bir potansiyel taşımaktadır" diye konuştu. 


Önder Halisdemir: Ağaoğlu fırsatları yakından takipte


Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir, İran'ın Türk inşaat sektörü Idn önemli bir potansiyel barındırdığını belirterek "Uzun zamandır kapalı ve doymamış bir pazar, iran'da yeni konut ofis ve altyapı isleri doğacaktır. Türk müteahhitlik firmaları ağır ambargodan çıkan iran'ı yeniden insa edebilir. Konut ve gayrimenkul sektöründe talep yapısının canlı olduğunu iranlı yatırımcıların da işbirliği ve ortak yatırım fırsatları konusunda talepkar olduğunu görüyoruz. Ağaoğlu olarak fırsatları yakından takip edeceğiz" dedi. 



Ömer Faruk Çelik: Konseptimizi götüreceğiz


KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, ambargoların kalkması sonrası bakir bir pazar olan iran'ın ciddi potansiyeli olduğunu vurgulayarak hem iranlı işadamlarının buraya yatırımının önünün acılacağım hem de iran'da konut geliştirmek isteyen Türk müteahhitlerinin orada is yapma şanslarının arttığını kaydetti. Türk konut geliştiricilerinin son yıllarda geliştirdikleri konseptl iran pazarına sunacaklarını kaydeden Çelik "iran iyi bir pazar. Hükümetlerin desteğiyle iki ülkenin faydalanacağı bir durum söz konusu" dedi. 



Müteahhitler Birliği: 7 rafineri için görüşülüyor


Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, İran'a uygulanmakta olan uluslararası ekonomik yaptırımların kalkmasıyla İran'a akacak yabancı yatırımda büyük oranda artış beklendiği belirtilirken "80 milyon nüfus 35 yıldır ambargo altında. Yapılacak çok iş var. Son olarak 7 rafineri birden yapılmak üzere toplantılar yapılıyor, İran pazarını çok önemsiyoruz" denildi. Açıklamada "Özellikle altyapı, turizm ve enerji alanlarındaki dönusum dikkate alındığında Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde son derece güdü referansları olan Türk müteahhitler için önemli fırsatlar oluşabileceği öngörülmekle birlikte, bu konuda Iran ve Türkiye arasındaki siyasi gelişmelerin belirleyici olacağı ifade edilmektedir" denildi. 


Star



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İran’a ambargonun kalkması inşaat sektörünü heyecanlandırdı. Sektör, 2011’de İran’a giden Kuzu Grup gibi ülkedeki fırsatları değerlendirmek istiyor. İlk durak gayrimenkul fuarı olacak.


İran’a uygulanan ambargonun kalkması, Türk gayrimenkul sektörü için fırsat oldu. Gayrimenkul geliştiricileri ve taahhüt firmaları, 2011 yılında İran’ın kapılarını toplu konut inşaatıyla açan Kuzu Grup’un yolundan ilerlemeyi hedefliyor. İran’daki fırsatları değerlendirmek için bir an önce harekete geçmeye hazırlanan şirketlerin ilk durağı 23-26 Şubat’ta Tahran’da düzenlenecek gayrimenkul fuarı Iran Property Expo olacak. 

 

Tahran’da buluşma

 

İran’ın başkenti Tahran’da 3’üncü kez yapılacak  ‘İran Property Expo’ adındaki fuar, bu yıl 23-26 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek. Geçtiğimiz yıl 100 firmanın katıldığı fuara, ambargo nedeniyle ağırlıklı olarak İran’dan katılım oluyordu. Türkiye’den ve Avrupa’dan da az sayıda katılımın olduğu fuarda Türkiye’de inşa edilen bazı projeler de pazarlanıyordu. Bu yıl fuarın, ambargonun sonrasına denk gelmesi, Türk firmalarını da harekete geçirdi. İran pazarındaki fırsatları incelemek ve pazarın genel durumu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen Ağaoğlu, EgeYapı ve Özyurtlar İnşaat gibi gayrimenkul şirketleri, fuarı ziyaret etmeye hazırlanıyor. 

 

Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir, İran’ın önemsedikleri bir pazar olduğunu belirterek, “Küçük ziyaretler ile pazarın yapısını takip ediyoruz. İran’da gerçekleşecek fuara da bireysel katılım yapmayı düşünüyoruz. İran, Türk inşaat sektörü için önemli potansiyel barındırıyor. İran’da yeni konut, ofis ve altyapı işleri doğacaktır. İran’da talebin canlı olduğunu ve İranlı yatırımcıların da işbirliği ve ortak yatırım konusunda talepkâr olduğunu görüyoruz” diye konuştu. 

 

EgeYapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, İran ile ilgili planlamalarının olduğunu belirterek, “Yaptırımlar kalktıktan sonra ilginin artacağını öngörüyoruz. Hem proje geliştiriciler hem de taahhüt firmaları için fırsatlar olacak. Uzun vadede Türkiye için potansiyel artacak” dedi. Kabadayı, birkaç İranlı müşterilerinin olduğunu, ambargo sonrası bu sayının artacağını da belirtti. Yurt dışı çalışmalarını hızlandıran Özyurtlar İnşaat da Suudi Arabistan’da satış lisansı alırken, İran’da fuarı ziyaret ederek, pazarı araştıracak. 

 

37 bin konutun inşası sürüyor

 

KUZU Grup, İran pazarını ilk keşfeden Türk firmaları arasında yer alıyor. 2011 yılından itibaren İran konut sektöründe büyük çapta projeler inşa eden Kuzu Grup, İran’ın başkenti Tahran’daki 100 bin konutluk Mesken Meher projesinin ihalesini tek başına kazandı ve bu dev projenin inşaatını sürdürüyor. İran Parand’da hayata geçirdiği 20 bin konutu sahiplerine teslim eden Kuzu, Pardis’te de 37 bin konutluk inşaatına devam ediyor. Bu proje, dünyada ‘tek kontratla yapılan en büyük konut projesi’ olarak öne çıkıyor. Kuzu Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, “Yaptırımların kalkması, bizim gibi İran’da iş yapan şirketlerin elini daha kuvvetlendireceği gibi İran pazarına girmek isteyen Türk şirketleri için de büyük fırsatlar sunmaya başlayacaktır” dedi. 

 

TOKİ’ye işbirliği teklif etmişti

 

YURT dışı müteahhitlik işlerinde çatı kuruluş olmayı hedefleyen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), tecrübelerini paylaşmak amacıyla 93 ülkeden heyetlerle görüştü. TOKİ’nin görüştüğü ülkeler arasında ambargoların kalktığı İran da bulunuyor. Temmuz 2015’te TOKİ’yi ziyaret eden İran Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı, konut yapımı konusunda  TOKİ  ile işbirliği yapmak istediklerini belirtmişti. 

 

Hem satış hem inşaat fırsatı

 

RUSYA, Libya ve Irak’ta daralma yaşayan müteahhitlik sektörü, yeni pazarlara açılmak için fırsatlar arıyor. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Suudi Arabistan ve İran’da yeni fırsatların değerlendirileceğini söyledi. İran’ın 35 yıldır ambargo altında olduğunu belirten Yenigün, “Yapılacak çok iş var. Son olarak 7 rafineri birden yapılmak üzere toplantılar yapılıyor. İran pazarını çok önemsiyoruz” dedi. Öte yandan TMB’nin İran büyükelçiliği ile görüşmeleri sürüyor. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik de İran’ın bakir bir pazar olduğunu belirterek, “İran’da Türkiye için iki ayaklı pazar açıldı. Hem  İran vatandaşlarının Türkiye’den konut alma isteği artacak hem de Türk firmaları İran’da proje geliştirebilecek” dedi.


Vatan/ Meltem Kara


Geri Dön