15 / 05 / 2024

İnşaat sektörü istikrarlı pazar arayışına girdi!

İnşaat sektörü istikrarlı pazar arayışına girdi!

Giderek daha da artan ara eleman sıkıntısı dışında sürekli olarak artış gösteren inşaat maliyetleri, 2024 yılında da inşaat sektörünün en büyük sorunları arasında yer alıyor. 



Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Boztepe, inşaat sektöründe yaşanan sorunların sektörü geriletmeyi sürdüğünü belirtti.

Açıklamasında tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiden sonra inşaat sektöründeki daralmanın küresel bir hal aldığını dile getiren Hasan Boztepe, “2023-2024 senelerindeki ekonomik daralmalar ve bölgemizin kuzeyinde ve güneyinde yaşanan vahim hadiseler neticesinde, inşaat sektörü oldukça olumsuz etkilenmiş ve piyasa oldukça gerilemiştir.” diye konuştu. Hakimiyet'te yer alan habere göre son günlerde gündemden düşmeyen inşaat sektöründe başlıca sorunların finans, istihdam, dengesiz fiyat artışları ve daralan pazar şeklinde öne çıktığını dile getiren Hasan Boztepe, şunları söyledi: “Giderek derinleşen istihdam sorunu ve finans daralması neticesinde güven üst düzeye çıktı. Artık ticarette paradan ziyade bu işi yapabilir mi? Bu malzemeyi temin edebilir mi? gibi düşünceler ortaya çıktı. İnşaat sektörünü diri tutmak amacıyla ve geliştirip özellikle dış ticarette yol kat etmek için üst düzey çözümler üretilmeli ve güven istikrarı da sağlanmalıdır. Başta devletimizin ticaretle ilgilenen kurumları ve Sivil Toplum Kuruluşları'nın güçlü çalışmaları ile güvenli alıcı ve güvenli satıcı buluşturulmalı, bu doğrultuda sağlıklı ticaretler yapılmalıdır.”

İnşaat sektörü istikrarlı pazar arayışına girdi!

Hasan Boztepe ayrıca açıklamasında inşaat sektörünün geçen seneyi deprem bölgesinin yeniden inşası faaliyetleri ile tamamladığını dile getirerek bu yılın ilk üç ayında merakla beklenen yerel seçimlerin de etkileriyle kentsel dönüşüm çalışmalarının öne çıktığını dile getirdi.

Açıklamasında geçen senenin son çeyreğinde yüzde 10,8 büyümenin deprem bölgesinin yeniden inşasının etkisiyle oluştuğunu dile getiren Hasan Boztepe, “Geçen sene inşaat sektörünün büyüme oranı yüzde 7,8 şeklinde açıklandı. Genel ekonominin üstünde bir büyüme gözükse de, söz konusu bu büyümenin sebebi deprem bölgesindeki inşaat faaliyetleri. Uzmanlar göre beş sene sonra görülen bu büyümenin inşaat sektörünün yaşadığı daralmanın yüzde 35’lik kısmını telafi edebildi. Açıklanan resmi verilere göre gayrimenkul sektöründe geçen sene yüzde 2,7 gibi yavaş bir büyüme gösterdi.” dedi.

Hasan Boztepe ayrıca açıklamasında inşaat faaliyetlerinin tamamlanmasının uzun bir süreci kapsadığını anımsatarak, maliyetlerin öngörülememesi sebebiyle satış fiyatların daha yüksek söylenmesinin de sektörü kötü etkilendiğine değindi.

KONTİMDER olarak sektörün sorunlarını çözüme kavuşturmak için çalışmaların sürdüğünü kaydeden Hasan Boztepe, “İnşaat malzemesi satıcıları, üreticilerle tüketici arasında köprü vazifesi dışında üretici ile finans riskini paylaşan, tüketici ile kalite ve pazarlama riskini paylaşan bir konumda hizmet veriyor. Değerli inşaat malzemesi satıcılarının bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak, güvenilir ticareti öne çıkararak sağlıklı ticari köprüler kurulması noktasında çalışmalar yürütmeyi planlıyoruz. Fuarlar, ikili ve çoklu görüşmeler ile güvenli pazarlar oluşturmalı ve elimizi taşın altına koyarak var gücümüzle çalışma gayretinden hiçbir zaman vazgeçmemeliyiz” dedi


2 şehirde 7 adet arsa satılıyor! Bu tarihlere dikkat! 

Aile içi tapu devir nasıl yapılır ve ücreti nedir?

Emsali 30 bin TL olan evlerde 3-5 bin TL'ye oturuyorlar: Kimse kötü niyetli kiracıları finanse etmeye mecbur değil!


Geri Dön