22 / 11 / 2024
fuzul

İnşaat sektörü Kovid-19'da nasıl ayakta kaldı?

İnşaat sektörü Kovid-19'da nasıl ayakta kaldı?

Koronavirüs salgını birçok sektörü olumsuz etkiledi. İnşaat sektörü de koronavirüs salgınından etkilendi. Peki sektör nasıl ayakta kaldı? Kovid-19'da ikinci dalga olursa sektör nasıl etkilenecek? Sektör temsilcileri anlattı...




Salgın, birçok sektör için adeta bir dayanıklılık testi oldu. Bazı sektörlerde duran talep şirketleri hızla iflasa doğru sürükledi. Bazı sektörlerde ise bozulan dengeler oyunun kurallarını değiştirdi. Pandemi sürecinde yeme içme sektörü oyuncularının yüzde 10'u, kozmetik şirketlerinin yüzde 15'i, seyahat acentelerinin de yüzde 60'ı faaliyetlerini sonlandırdı. Ama tehlike henüz bitmedi. Sonbahar için ikinci dalga senaryoları havada uçuşuyor. Peki ikinci dalga riskleri neler? Bu risklere kalanlar dayanabilecek mi?

Capital'den Nilüfer Gözütok Ünal'ın haberine göre; pandemi etkisiyle birçok sektör talep düşüşü yaşadı, tesisler üretimi durdurdu, pek çok şirket mevcut duruma dayanamayarak oyundan çekildi. 

İnşaat sektörü Kovid-19 da nasıl ayakta kaldı?

NASIL AYAKTA KALDILAR? 

Tüm bu olumsuz tabloda her şeye rağmen ayakta kalanların bunu nasıl başardığına gelince... EHKİB Başkanı Burak Sertbaş, bu noktada öncelikle kamusal desteklerin hayati önem taşıdığını belirtiyor. Bunun yanında bazı markaların siparişlerinin arkasında durup sorumluluk almalarının şirketlerin sağlığı açısından önemli olduğunu ifade eden Sertbaş, “Ayrıca şirketlerimiz tıbbi tekstil alanindaki fırsatı gördü ve bu alana yoğunlaştı” diyor.

İnşaat sektörü Kovid-19 da nasıl ayakta kaldı?

Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, bu tip durumlarda çözüm arayışında olmanın, tüm paydaşlarını ve enerjiyi yüksek tutmanın çok önemli olduğunu dile getiriyor. “Sonuç, müşteri ve nakit akışına odaklılık, ayakta kalanların temel dayanağı oldu” diye konuşuyor. Chakra CEO'su Ahmet Sabih Dalyancıgil, nakit akışını devam ettirebilen ve masraflarını minimize eden perakendecilerin bu ilk dalgadan asgari hasarla çıkabildiklerini söylüyor. “Stok yönetimini iyi yapan şirketler, ilk dalgaya daha güçlü girdi. Bu süreçte online satış kanalı ön plana çıktı. Bu kanalda yatırımı olan ve lojistiğini verimli olarak yöneten parekendeciler, nakit akışını da devam ettirebildi" diye konuşuyor. 

İnşaat sektörü Kovid-19 da nasıl ayakta kaldı?

Konut ve ticari gayrimenkul projeleri gerçekleştiren Gülman Group Yönetim Kurulu Başkanı Polat Gülman, pandemiden önce de sektörde stok fazlalığı olduğunu hatırlatıyor. 

İnşaat sektörü Kovid-19 da nasıl ayakta kaldı?

Gülman, "Pandemi nedeniyle maalesef faaliyetlerini durduran, kapanan şirketlerdeki en büyük sorunlardan biri nakit akışıydı. alacak tahsilatı yapılamayınca, yeni satışlar da olmayınca şirketlerin nefesini ne kadar tutabildiği belirleyici unsurlardan biri oldu. diyor. Gülman, ikinci dalgaya hazırlıklı olmak için yapılması gerekenleri şöyle açıklıyor: 

"İkinci dalgaya alacaksız girmek kritik öneme sahip olacak. Stokları mümkün olduğunca eritmek de önemli"

İnşaat sektörü Temmuz'u iyi kapattı!

İnşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,3 azaldı!


Geri Dön