İnşaat sektörü seçimden nasıl etkilendi?
Kısa adı KİİTDER olan Kayseri inşaat işçileri ve Taşeronları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavaklıoğlu, gazetemize seçim sonrası inşaat sektörünün genel durumunu değerlendirdi.
Ali Kavaklıoğlu 7 Haziran genel seçimlerinin sonucunda hiçbir partinin hükümeti kuracak yeterli çoğunluğu elde edememesi ve 'Koalisyon Hükümeti'nin zorunluluk haline gelmesinin inşaat sektörünü olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak özellikle taşeron işçilere yönelik kadro vaatlerinin askıya alınmasına neden olduğunun altını çizdi...
Başkent, seçim sonrası sandıktan çıkan 'Koalisyon Hükümeti' gerçeğini ve olası koalisyon senaryolarını tartışılırken, hükümet istihdam başta olmak üzere seçim beyannamesinde verdiği sözleri yaşama geçirmeye devam ediyor. Peki bu kapsamda seçim öncesi hükümet tarafından taşeron işçilerine yönelik verilen kadro vaadi yerine getirildi mi? Seçim sonuçlarından çıkan tablo 'Taşeron İşçileri' nasıl etkiledi? Taşeronlar hak ettikleri kadroya ve yaşam standartlarına kavuşabilecekler mi? Sorularını kısa adı KİİTDER olan Kayseri İnşaat İşçileri ve Taşeronları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavaklıoğlu'na yönelttik.
Kayseri İnşaat İşçileri ve Taşeronları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavaklıoğlu, ilk dernek hakkında bilgiler vererek söze başladı ve şunları kaydetti: "Ülkemizde inşaat sektörünün kalkınmasında inşaat çalışanlarının sorunlarının çözümlenmesinde belirleyici ve rehber kabul edilen çalışmalara imza atmak, inşaat sektörü çalışanlarına bir araya getirerek eğitim, istihdam ve sosyal yardımlar konusunda belirleyici adımlar atmak, hukuki ve kanuni eksik ve boşlukları doldurabilmek için kurulan bir derneğimizdir".
Kavaklıoğlu sözlerinin devamında 7 Haziran genel seçimlerde tek parti olarak hükümeti kuracak yeterli çoğunlukta milletvekilli olmamasının taşeronlara verilen vaatleri askıya alınmasına neden olduğunu hatırlatarak "Türkiye'de koalisyonun hiçbir zaman faydalı olmadığına şahit olmamıza rağmen seçim sonrası koalisyon çıktı. Türkiye'nin istikrarının durması bütün yapılması gereken kanunların askıya alınmasına sebep oldu. İnşaat sektöründe çalışan personel bundan nasibini aldı. Taşeronlara her zaman olduğu gibi yeniden bekleyin diyecekler. Taşeronların kaderi beklemekle geçti. Canımızın acıması devam etmekte, haklarımız, meslek tanımlarımız, çalışma standartlarının oluşmaması biz inşaat çalışanlarını olumsuz yönde etkilemektedir. 9-10 ay çalıştırıldık sonra eline sağlık diye yollanan, iş garantisi olmayan, yıllık izin hakkı olmayan, kıdem tazminatı hakkı olmayan düzenli ödeme alamayan, alamadığında hakkını arayamayan sözleşme hakkı olmayan çalışan kardeşlerimizi bir gün kadrolu olacağım hayali ayakta tutuyor" ifadelerini kullandı.
KİİTDER Başkanı Kavaklıoğlu sözlerinin sonunda 'Taşeronluk Sistemi'nin değişmesi gerektiğine vurgu yapanlar, "Taşeronlu Kaldıracağız" diyenler taşeron işçilere eziyet etmeye devam ediyorlar.
Oysa kontrolün kendi ellerinde olan yerlerde değişikliğe başlamaları gerek. Sendikaya kayıt oldun diye insanlar işten çıkarılmaz. AK Parti döneminde 4857 iş kanunu ile bazı kanunlarda tasarı taslağı adı verilen düzenleme ile yıllık izin kıdem tazminatı ve toplu sözleşme hakkı verilmesi ve maaşları zamanında verilmesi için kontrol mekanizması kurulmuştur. Sözleşmeler 3 yıllık şartı getirilip işten çıkarılmalar önüne geçilmelidir" şeklinde konuştu.
Kayseri Haber