26 / 08 / 2024

İnşaat sektöründe 200 bin ek istihdam hedefi!

İnşaat sektöründe 200 bin ek istihdam hedefi!

2 milyon kişiye iş kapısı olan inşaat sektörü bu yıl hedef büyüttü. Sektöre gelen teşvikler 200 bin ek istihdam hedefi oluşturdu.



İnşaat sektörünün KDV ve harç indirimiyle desteklendiğini belirten inşaat sektörü temsilcileri “İstihdam için yeni proje, yeni yatırım gerek. Biz hevesliyiz. Ancak bu projelerin hayata geçmesi için yönetmeliklerde tıkanan noktalar düzeltilmeli ve ruhsat alım süreçleri artık hızlanmalı. Konut kredi faizleri de artmaz ve konut satışlarında hareketlilik devam ederse istihdam yüzde 10 artar” diye konuştu.


İnşaat sektöründe 200 bin ek istihdam hedefi!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas konu ile ilgili olarak, “Sektör olarak 2017 ilk çeyrek sonunda 154 bin ilave istihdam ile en çok istihdam sağlayan sektör olduk. Nisan ayında konut satışları referanduma rağmen yüzde 7.6 arttı. Yılın ilk 4 ayına bakarsak da satışlarda 2016’dan öndeyiz. Konut satışlarında bu büyümeyi sürdürmeliyiz. Bunun için de konut kredi faizleri 0.90’ları geçmemeli. Yeni proje ve yeni istihdam için satışlar iyi olmalı. Yıl içinde inişler çıkışlar olsa da istihdamda bu yılı geçen yılın önünde kapatırız. Geçen yıla göre 200 bin ek istihdam bekliyoruz ” diyor. İnşaat sektöründe en önemli sorunun bürokrasi olduğunu ve bunun yatırımcıların motivasyonunu düşürdüğünü söyleyen Elmas, “İstanbul’da her belediye kendine göre keyfi uygulama yapıyor. Aynı projelere biri 500 bin lira, biri 5 milyon harç istiyor ve bunlar yatırımcıları yoruyor. İstihdamın artması için yatırım ortamı iyileşmeli” açıklamasında bulundu.


İnşaat sektöründe 200 bin ek istihdam hedefi!

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise  “Yeni projelerin hayata geçmesi için önce kentsel dönüşümün önü açılmalı. Burada tıkanan noktalar çözülürse yeni projeler artar. Mevcut piyasada satışların iyi gitmesi de yeni yatırımları belirliyor. Bunun için de kilit nokta konut kredi faizleri. Sektörün en önemli sorunu ise bürokratik engeller. Ruhsat alım süreleri bu kadar uzun olmamalı” diyor. Yılın ilk 2 ayında 1 milyon 700 bin civarında olan istihdamın 2 milyonu aşacağını belirten Durbakayım, “Biz konut satışlarında 2017’de yüzde 10’luk artış öngörüyoruz. İstihdam için de aynı oranı söylemek mümkün” diye konuştu.


 İnşaat sektöründe 200 bin ek istihdam hedefi!

Risklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu ise “30 Haziran’da süresi dolan yeni tip imar yönetmeliği var, sonrası belirsiz. Tapu harçlarında indirim yapıldı ama süre 30 Eylül’de dolacak, sonra ne olacak? Piyasada şirketler demir bulmakta zorlanıyor. Hem fiyat arttı hem de tedarik sorunu var. Bir de tam olarak uygulayamadığımız ve rafa kalkan bir kentsel dönüşüm süreci söz konusu. Tüm bu risklere karşı önlem alınır ve ayak bağlarından kurtulursak o zaman büyüme gelir.” dedi.


İnşaat sektöründe 200 bin ek istihdam hedefi!

Türk müteahhitlik firmalarının yurtdışında üstlendikleri projelerde istihdam ettiklerini vurgulayan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, ”Bizlerin ilk tercihi her zaman Türk işçisi ile çalışmak yönünde olmuştur, ancak uygulamada bir şeylerin yanlış gittiği aşikardır ve üyelerimiz artık Türk işçisi kullanmama yolunu seçmektedir. Yurtdışında istihdamın desteklenmesine yönelik olarak, sosyal güvenlik primine esas kazanç tavanının indirilmesi önemli bir teşvik olacaktır. Diğer taraftan, işçi uyuşmazlık davalarında mevzuat aşırı zorlama yorumlar ile suiistimal edilmekte, firmalarımız mahkemelerce 30 yıl öncesine dayanan haksız tazminat ödemeleri ile karşı karşıya bırakılmaktadır” ifadelerini kullandı.




Hürriyet


Geri Dön