24 / 12 / 2024

İnşaat sektöründe demir sorunu çözüldü!

İnşaat sektöründe demir sorunu çözüldü!

Vatan Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Meltem Kara bugünkü yazısında inşaat demiri fiyatlarının düştüğünü müjdeledi. İşte Meltem Kara'nın o yazısı;



İnşaat demirindeki kriz çözüldü, müteahhitler paydos etmekten vazgeçti. İMKON Başkanı Tellioğlu, hükümetin vergi çözümü bulduğunu, fiyatların da 1.950 liraya gerilediğini söyledi


İnşaat sektöründeki ‘demir krizi’ çözüldü. Demir fiyatlarının yükselmesi ile piyasada istedikleri miktarda ürün bulamadıklarından şikayet eden ve çözüm bulunmazsa 9 Haziran’da paydos edeceklerini açıklayan inşaatçılar, işe devam kararı aldı.


TOBB Türkiye İnşaat Sektör Meclis Başkanı ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, demir krizinin tatlıya bağlandığını belirterek, “Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, demirdeki gümrük vergisini düşüreceklerini açıkladı. Ayrıca fiyatlar istediğimiz seviyelere doğru geriliyor. Şu anda tonu 1.950 liraya kadar indi. Biraz daha düşme eğiliminde. Ramazan ayı sonuna kadar 1.900-1.800 liralara kadar düşer. Bizim derdimiz üzüm yemek, maksadımız işlerin yürümesiydi” açıklamasını yaptı.


İnşaat sektöründe demir krizi Mayıs ayının sonunda ortaya çıkmıştı. Nisan ayındaki referandum sonrasında yatırımların hızlanmasıyla talep birden yığılmış, demir-çelik sektörü de bu talebe hazırlıksız yakalanmıştı. Fiyatlar da ton başına 2 bin liranın üzerine çıkmıştı. İnşaat sektörü, demir sektörünü suçlayıp 9 Haziran’da iş bırakacağını duyurmuştu.


Hükümet devreye girdi


Demir üreticileri de inşaatçıların plansız hareket edip birden siparişe yüklendiğini, bu nedenle gecikmeler olduğunu açıklamıştı. Bunların sonunda demir krizine çözüm bulmak için hükümet devreye girdi.


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci demirde yüzde 30 olan gümrük vergisi oranının yarıdan fazla indirilmesine ilişkin kararnamenin Bakanlar Kurulu’nda imzalandığını söyledi. Demir-çelikte ihracata verilen ürünlerin iç piyasaya sürülmesiyle fiyatlar da gerilemeye başladı. Demir krizi böylece çözüldü.


Üretim de tüketim de düştü


TÜRKİYE Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) verilerine göre, Nisan’daki referandum öncesinde yılın ilk 3 ayında, ağırlıklı bir şekilde inşaat sektörü tarafından tüketilen uzun ürün üretimi yüzde 9.8 azalışla 6 milyon ton olurken, tüketim yüzde 21.1 düşüşle 3.36 milyon tona geriledi.


İç piyasaya ürün verdik


Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) verilerine göre, Ocak-Mayıs döneminde inşaat çeliği ihracatı yüzde 11 azalışla 2.7 milyon tona geriledi. İhracattan dolayı iç piyasada inşaat demiri bulamadıklarından yakınan inşaat sektörü temsilcilerinin asılsız iddialarını ihracat rakamlarının yalanladığını söyleyen ÇİB Başkanı Namık Ekinci, 5 aylık dönemde inşaat çeliğinde beklentilerin üzerinde bir kayıpla karşılaştıklarını belirtti. Ekinci, “2008 yılında 10.3 milyon ton olan inşaat çeliği ihracatımız, 2012 yılında yüzde 17 azalış ile 8.5 milyon tona, 2016 yılında yüzde 32 azalış ile 7 milyon tona geriledi. Ocak-Mayıs döneminde iddia edilenin aksine düşüş devam etti. Bu da ürünlerin artan bir oranda iç piyasaya verildiğini gösteriyor” dedi.  


Vatan 


Geri Dön