İnşaat sektöründe dijitalleşme verimlilik ve iş güvenliği sağlıyor!
Hilti Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmetcan Tufan, inşaat sektöründe öne çıkan dijital trendler ve uygulamalar ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...
Hilti Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmetcan Tufan, konuya ilişkin açıklamasında ayrıca, inşaat şirketlerinin veri analitiği ve tahmine dayalı modellemeden faydalanarak daha doğru maliyet tahminleri, satın alma kararları ile risk değerlendirmeleri yapabildiğinin altını çizdi.
"Dijital teknolojiler, inşaat sektöründe sürdürülebilirliğin teşvik edilmesinde de hayati bir rol oynuyor" diyen Mehmetcan Tufan, sahalarda kullanımı giderek artan BIM modellerinin; enerji tüketimini analiz edilmesi, binaların performansını simüle edilmesi ve kaynak kullanımını optimize edilmesi amacıyla kullanılabilmesi örneğini verdi.
Hilti tarihinin en büyük lansmanı ile tanıtılan yeni 22 Volt akülü platformu Nuron ile ilgili de konuşan Tufan, platformun sektörün dönüşmesindeki rolüne ilişkin "Tüm işler için tek platform” mottosuyla geliştirilen ve bugüne kadar herhangi bir akülü makinede görülmemiş performansla çalışan Nuron, dijital dönüşüme yepyeni bir boyut kazandırıyor. Daha fazla güç ve esneklik sağlayan Nuron, inşaat profesyonellerinin akülü el aletlerini geleceğe taşıyarak şantiyelerde büyük bir değişim başlatıyor" açıklamasında bulundu.
Bu yeni teknoloji Nuron'un, vidalamalardan kırıcılara kadar tüm aletleri tek bir kablosuz platformda çalıştırabilme fırsatı sunmasının yanı sıra diğer güç kaynaklarıyla çalışan araçlara olan bağımlılığı da azalttığını dile getiren Tufan, "Böylece iş sahasında daha az akü ve şarj cihazı oluyor. Üstelik her şeyi herkes için görünür hale getirerek tüm bilgilere erişim imkânı sunuyor" şeklinde konuştu.
Tufan, Nuron'un şantiyedeki kazaları azaltmaya yardımcı olabilecek yeni iş sağlığı ve güvenliği özellikleriyle de fark yarattığını, inşaat sahalarında maksimum güvenlik sağladığını belirtti.
Bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve yapı bilgi modellemesi (BIM) gibi dijital teknolojilerin, inşaat projelerinin daha hassas planlanmasına ve tasarlanmasına imkan sunduğunun altını çizen Mehmetcan Tufan, bu konuya ilişkin de "Bu araçlar, olası sorunları belirlemeye, tasarımları optimize etmeye ve inşaat başlamadan önce bilinçli kararlar vermeye yardımcı olan ayrıntılı 3B modeller sağlayarak ekstra maliyetli olan yeniden çalışma olasılığını azaltıyor. Bu noktada Hilti olarak iş süreçlerinde veri takibinin hatasız bir biçimde sürdürülmesini sağlayan Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) ile projelerin yapımı sırasında pek çok kişi tarafından sürekli güncellenen bilgilere bütünsel ve kesintisiz bir biçimde ulaşılmasını ve bu verilerin dijital olarak takip edilmesini sağlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu ve profesyonellerin, projenin gelecek süreçlerinde yaşanabilecek sorunları daha tasarım aşamasında gördüğünü aktardı.
Tufan, "Ayrıca çok geniş bir BIM kütüphanemiz mevcut. Hilti ürünlerinin 3D ve 2D BIM/CAD objelerini bulunduran geniş bir içeriğe erişmeyi mümkün kılan bu kütüphane ile 3D çalışmaları doğrudan AutoCAD®, Revit® ve Tekla Structure programlarına ya da .ifc dosya formatı sayesinde ilgili yazılımlara aktarmayı sağlıyoruz" açıklamasında bulundu ve mühendislik tasarımlarını hızlandırıp kolaylaştıran PROFIS Engineering yazılımına ilişkin de konuştu.
İstanbul'da kiralık konut fiyatları resmen uçtu! Zirvede Adalar ve Şile var!