12 / 08 / 2024

İnşaat sektöründe faiz yükü hafifletilmeli!

İnşaat sektöründe faiz yükü hafifletilmeli!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, faiz yükünü azaltacak veya tamamen kaldıracak çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. 




Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, faiz yükünü azaltacak veya tamamen kaldıracak çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. 

 

MÜSİAD Abdurrahman Kaan,  "Hem katılım bankacılığı aktörleri hem de bizim gibi sanayicilere diyoruz ki 'Artık projelerde ortak çalışmamız lazım. Bizim girişim sermayesi fonu, tarımsal yatırım fonu ve gayrimenkul yatırım fonu diye 3 projemiz var, bunların hepsi çok ortaklı yapılar. Yapacağımız şey, katılım bankalarının projelere ortak olması ve proje sahibi ile ticaret yapıp onun üzerinden kar dağıtması" dedi.

 

Bu yıl ise hizmetler, sanayi, tarım ve inşaat sektörünün canlılığını sürdürmesini beklediklerini belirten Kaan, "Bilhassa imalat sanayisinde gerçekleşen yüzde 15,2'lik artışla yüzde 14,8 genişleyen sanayi sektörü önümüzdeki dönem için umut veriyor. Bu bağlamda, 2018'de Türkiye ekonomisindeki gelişmelere paralel reel ekonomiye yönelik iyimser beklentilerimizi koruyoruz." diye konuştu.

 

Abdurrahman Kaan, faiz yükünü azaltacak veya tamamen kaldıracak çalışmalar yürüttüklerini aktararak, şöyle devam etti:

 

"Hem katılım bankacılığı aktörleri hem de bizim gibi sanayicilere diyoruz ki 'Artık projelerde ortak çalışmamız lazım. Teminata dayalı, vadeli işlemler piyasası dediğimiz bu sistemden artık çıkmamız lazım.' Bütün dünya, 'konvansiyonel bankacılık sisteminin taklidi' diye tabir ettiğimiz vadeli işlemler piyasası ile faize bir şey yapacağız diye düşünüyor ama bu mümkün değil. Bundan sonra yapmamız gereken artık çok ortaklı bankalar... Bizim girişim sermayesi fonu, tarımsal yatırım fonu ve gayrimenkul yatırım fonu diye 3 projemiz var, bunların hepsi çok ortaklı yapılar. Yapacağımız şey, katılım bankalarının projelere ortak olması ve proje sahibi ile ticaret yapıp onun üzerinden kar dağıtması. Buraya getirdiğimiz sürece faize talep olmayacaktır. Talep olmayan bir şeyde de yükselme olmaz" dedi.


Geri Dön