İnşaat sektöründe konkordato furyası!
Hem kredi musluklarının kısılması hem de gündemden düşmeyen yüksek faizler şirketleri zora soktu. Nakit dengesi bozulan kuruluşlar konkordato talep ederken, iflasların artmasından da endişe ediliyor.
Hem son zamanlarda sık sık gündeme gelen yüksek faizler hem de kredi musluklarının kısılması şirketlerin finansmana erişimini önemli ölçüde sınırlandırınca ‘zombi şirketler’in sayısında artış yaşandı. Verilen detaylara göre kemer sıkma politikaları, döviz ve faize hassas sektörlerde kan kaybının daha büyük olmasına sebep oldu. 2024 yılının ilk 3 ayında toplamda 389 inşaat firması konkordato talep ederken, döviz hassasiyeti yüksek 201 tekstil firması da havlu attı.
Sözcü'den Recep Genel imzalı habere göre son dönemlerde küçülen kâr marjları nedeniyle ciddi bir sorun yaşayan akaryakıt istasyonları ise konkordato sıralamasında 72 firma ile 3. sırada yer aldı. Sözcü yazarı, vergi uzmanı Dr. Nedim Türkmen, nakit akışında yaşanan bozulmanın firmaları önemli ölçüde zorladığına değindi. Ayrıca konut kredisi faizlerinin aylık yüzde 5.8’e kadar çıktığını anımsatan Nedim Türkmen, “Bu faizlerle krediyle konut almak imkansız duruma gelince elinde konut stoku olan şirketler bile havlu atıyor” diye konuştu.
YÜZDE 85’i BATIYOR
Nedim Türkmen, TL kredilerde faizlerin yüzde 67’ye ulaştığına değinerek, döviz geliri olan kuruluşların döviz cinsi ticari kredilere yöneldiğini de belirtti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından açıklanan resmi verilere göre döviz cinsi ticari kredilerin büyüklüğü 141.6 milyar dolara ulaştı.
Konkordato talep eden şirketin mahkeme kararı ile 29 aylık bir süre kazandığı dile getiren Nedim Türkmen, “Fakat benim tecrübelerime göre maalesef konkordato isteyen şirketlerin yalnızca yüzde 15’i ticari hayata dönebiliyor. Yüzde 85’lik kısmı iflas ediyor” dedi.
319 FİRMA KORUNMA İSTEDİ
2020'de toplamda 419 kuruluş konkordato talebinde bulundu. Nedim Türkmen’in konu ile ilgili olarak verdiği bilgilere göre 2021 yılında 451, 2022 yılında 404, geçen sene de 519 firma iflastan korunmak için konkordato talep etti. Yaşanan bu krizin firmalar üzerindeki etkilerinin derinden hissedildiği bu sene ise yalnızca 4 ayda 319 kuruluş konkordato talep etti. Nedim Türkmen, yüksek faizler ve kredilerdeki daralma nedeniyle özellikle küçük ve orta ölçekli firmalar için yaz aylarının zorlu geçeceğine değindi. Karşılıksız çek sorununun da giderek önemli bir problem haline geldiğine değinen Dr. Nedim Türkmen, “Açıklanan ilk 4 aylık veriler dramatik bir sonun başlangıcını gösteriyor. Karşılıksız çek tutarı Mart'ta 5.13 milyar Türk Lirası şeklinde iken, söz konusu bu tutar Nisan'da 11.26 milyar liraya çıktı. Karşılıksız çıkan çek adedi bir önceki aya göre 8 bin 270’ten 20 bin 98’e çıktı yani yüzde 143 artış gösterdi” değerlendirmesini yaptı.
İŞ ORTAKLARINI PEŞLERİNDEN SÜRÜKLÜYORLAR
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 2023 yılının Haziran ayında yayınladığı raporda ülkemizdeki 1 milyon 100 bin şirketin yüzde 13’ünün ‘zombi şirket’ olduğuna işaret ettiğini anımsatılan Nedim Türkmen, “Şirketler batarken, iş ortaklarını da peşlerinden sürüklüyor. Yaz aylarında bir iflas furyasıyla karşılaşabiliriz. Bu tabii işsizliğin de artmasına sebep olacak. Konkordato sürecinden sonra bir işsizlik dalgası da gelecek” ifadelerini kullandı.
Akbank'tan emeklilere 31 Mayıs 2024 uyarısı! Hesaplara maaşlara ek olarak 17 bin 500 TL yatırılacak!
Ruslar’ın konut tercihi değişti: Antalya'yı terk ediyorlar!