27 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe pazar talepleri değişti! Prefabrik evlere olan talep artmaya devam ediyor!

İnşaat sektöründe pazar talepleri değişti! Prefabrik evlere olan talep artmaya devam ediyor!

İnşaat sektörü için yeni olmasa da değişen pazar talepleri nedeniyle son yıllarda prefabrik evler ivme kazanmaya devam ediyor.



COVID-19 salgını sırasında yaygınlaşmaya başlayan prefabrik evlere talep artmaya devam ediyor.  Prefabrik evlerde yatırımcı gereksinimleri ve teslimat programları sürekli olarak geliştiği için günümüzde prefabrik ev projeleri hızlandı. Turner International'ın Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Mehmet Sami Kılıç'ın sektör değerlendirmelerini paylaştığı Mercek yazı dizisinde bu ay ''İnşaatta Prefabrik İmalat: Yapı Üreticileri için Stratejik Noktalar'' konusunu ele aldı.

PREFABRİK İNŞAATIN ARTMASINDAKİ NEDENLER?

Turner International'ın Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Mehmet Sami Kılıç, kontrollü bir ortamda eşzamanlı üretim yoluyla yapılan prefabrikasyon, pazara sunulma hızını artırdığını belirtti.

Bunun, şantiyelerde karşılaşılan hava durumundan oluşan gecikmeleri minimuma indirecek, iş programını daha da sıkıştırabilecek ve maliyetli gecikme ücretlerine yol açabilecek çoğu nedenin ortadan kaldırılması anlamına geldiğini söyledi. 

Kılıç 'Bitmiş ürün, standartlaştırılmış bir süreç kullanılarak kaynakları en üst düzeye çıkarır. Böylece bitmiş ürünler doğru ve verimli bir şekilde üretilir. Hataların azaltılması daha yüksek maliyet optimizasyonu sağlar ki bu durum işletme giderlerini kontrol altında tutar ve kar marjlarını korur.'' dedi

İNŞAATSEKTÖRÜNDE İŞ GÜCÜ SIKINTISI YAYGIN PROBLEM

Günümüzde inşaat sektöründe iş gücü sıkıntısı yaygın bir problem olduğunu söyleyen Kılı. '' Prefabrikasyon, sahada ihtiyaç duyulan insan sayısını azaltarak ve onları fabrika ortamına kaydırarak iş gücü optimizasyonunu iyileştirebilir. Prefabrikasyon aynı zamanda planlama verimliliği de sağlar.

Çünkü hava koşullarındaki gecikmeler, darboğazlar ve geleneksel inşaatın proje teslimini yavaşlatabilecek diğer yönleri olmadan, programa bağlı kalmak bu sistemle daha da kolaydır.'' dedi.

Kılıç projelerin giderek daha karmaşık hale geldiğini ve tasarlanma ve inşa edilme şekillerinde değişiklik yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Yapı ürünleri üreticileri, prefabrikasyonu kendi iş modellerine entegre etmek için genel yüklenicilerin, mimarların ve alt yüklenicilerin çıkarları ve ihtiyaçları ile uyumlu olması gerektiğine vurgu yapan Kılıç '' Tek bir çözüm her proje için geçerli olamaz. Yatırımcılar prefabrikasyonu giderek daha fazla kullandıklarında, ürün gereksinimleri de montaj sürecine kolayca entegre edilebilecek daha standartlaştırılmış çözümleri içerecek şekilde gelişecektir.'' dedi.

Üreticiler aynı zamanda prefabrikasyon yaklaşımının süreçleri ve tasarım gereklilikleri ile uyumu sağlamak için yüklenicilerle yakın işbirliği içinde olmasını söyledi.  

 Firmalarını prefabrik inşaat çözümlerine olan talebi daha iyi karşılayacak şekilde konumlandırabileceklerinden bahseden Kılıç ''prefabrik kullanımda büyüme devam ettikçe, inşaat ürünleri üreticileri için hem zorluklar hem de fırsatlar ortaya çıkabilir.'' dedi. 

Aile Bakanlığı resmen duyurdu! Prefabrik ev sahibi olmak isteyenlere ekonomik destek!

Prefabrik ev fiyatları belli oldu! 2+1, 3+1, 55, 59, 79 ve 81 metrekare evler ne kadar?

Geri Dön