19 / 08 / 2024

İnşaat sektöründe rezervasyon dönemi başladı! 

İnşaat sektöründe rezervasyon dönemi başladı! 

Adana'da inşaat sektöründeki eleman sıkıntısı had safhaya ulaştı. Firmalar, artık inşaat ustalarını işleri bitmeden önce rezervasyon dahi yaptıklarını belirtirken, aylık 70 ile 150 bin TL arasında işçi aradıklarını kaydetti.



Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektöründe 6 Şubat 2023 yılında yaşanan deprem felaketinin ardından daha yoğun bir döneme girildi. Hem deprem bölgesinde hem de diğer noktalarda süren inşaatlarda ise çalışacak eleman bulma sorunu yaşandığı ifade edildi.

150 BİN LİRA AYLIK İSTENİYOR

dunya.com'da yer alan içeriğe göre; Aylık en az 70, en fazla da 150 bin lira verilmesine rağmen sektör temsilcileri, kalifiye inşaat işçisi bulma sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Kalıpçı, kule vinç operatörü, elektrik, su, sıva ve boya ustası gibi birçok meslek grubunda artık usta-çırak ilişkisi kalmaması eleman sorunlarını da beraberinde getirmiş oldu. Öte yandan, ailelerin çocuklarını sadece avukat, doktor, öğretmen gibi mesleklere yönlendirmesi birçok sektörde ara eleman bulunmamasına neden olduğu söylendi.

Öte yandan konu ile ilgili konuşan müteahhit Savaş Yükselyalçın, eleman sorununun yapı maliyetlerine de etkisi olduğunu belirterek, “Şu anda ara eleman bulamıyoruz. Çok ciddi ihtiyacımız var. İnşaatlar arası transferler de tıkandı. Maalesef eğitim sistemi nedeniyle herkes beyaz yaka oldu. Arkadan gelen usta-çırak ilişkisi olmadığı için bu ara eleman sorununu kapatamıyoruz. Boyacı, kalıpçı, sucu, sıvacı gibi teknik ara elemanlara ihtiyaç var” diy ekonuştu.

İnşaat sektöründe rezervasyon dönemi başladı! 

KAYITLI İŞÇİ GETİRİLMELİ

İnşaatlarda maaşların aylık 70 bin ile 150 bin lira arasında değiştiğini vurgulayan Yükselyalçın, “Ne kadar maaş verirsek verelim ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Ustaları rezervasyon yapıyoruz ama bazıları verdiği sözü tutmuyor. Herkesten talep var çünkü. Daha yüksek fiyat veren firmaya gidiyor. Sorunun kısa vadede çözümü bizim Filipinler, Hindistan ve Afrika'dan geçici, kayıtlı işçi getirmemiz gerekiyor. İşçilerin işi bittiğinde geri göndermemiz gerekiyor” diye konuştu.

İNŞAAT İŞÇİLERİ YÜKSEK MAAŞ ALIYOR

Öte yandan müteahhit Savaş Yükselyalçın, birçok sektörde yaşanan eleman sorunları için meslek liselerine ailelerin çocuklarını göndermesi gerektiğini anlatarak, “Eski usul çırak, kalfa ve usta ilişkilerine dönülmesi gerek. Şu anda bazı inşaat işçileri polis, mühendis, doktor ve savcılardan daha yüksek maaş alıyor. Aileler bunun farkına varmalı. Bu meslekler unutulmamalı” dedi.

İnşaat yatırımları yurtdışında 5 kat yükseldi!

Dev inşaat firması iflasın eşiğinde!

İstanbul'daki kentsel dönüşümü hızlandırmanın yolu: Vatandaşı bilgilendirmek!

2025 yılında 100 metrekarelik bir evin maliyeti ne kadar olacak? İnşaat maliyetleri katlandı! 


Geri Dön