16 / 08 / 2024

İstanbul'daki kentsel dönüşümü hızlandırmanın yolu: Vatandaşı bilgilendirmek!

İstanbul'daki kentsel dönüşümü hızlandırmanın yolu: Vatandaşı bilgilendirmek!

İstanbul’daki kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılması gerektiğine dikkat çeken Beyaz Group İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Beyaz, bunun için de ilk yapılması gerekenin vatandaşı bilgilendirmek olduğunu söyledi.



Beyaz Group İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Beyaz, İstanbul’da 1999 yılından önce inşa edilmiş yapı stoğunun hızlıca gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. İstanbul’un kaybedecek zamanı kalmadığına dikkat çeken Beyaz, büyük bir felaket yaşamamak ve ülke olarak ağır bir ekonomik çöküntüye uğramamak için bu konunun en öncelikli konu haline gelmesi gerektiğini belirtti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ OLMALI

Emrah Beyaz, gündeminde kentsel dönüşüm olan vatandaş için önemli uyarılarda bulundu. Türkiye’nin, bir deprem ülkesi olduğnu hatırlatan Emrah Beyaz “Geldiğimiz noktada beklenen depremin ağır sonuçlarından korunmak için kentsel dönüşüm birinci önceliğimiz olmalı.

Ancak kentsel dönüşümüm önündeki en büyük engel kat maliklerinin konuyla ilgili bilgi sahibi olmaması ve uzlaşamamasıdır. Kentsel dönüşümün hiç vakit kaybetmeden hızlanması gerek. Bu nedenle Kentsel Dönüşüm Kanunu çerçevesinde yeni bir yasa teklifi hazırlandı. Teklife göre kentsel dönüşümün önündeki en büyük engellerden biri olan kat maliklerinin uzlaşmada 3’te 2’yi yakalama zorunluluğu kalkıyor.

İstanbul daki kentsel dönüşümü hızlandırmanın yolu: Vatandaşı bilgilendirmek!

BELEDİYELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Vatandaşı bilgilendirmenin önemine değinen Emrah Beyaz, bu konuda belediyelere de görev düştüğünü belirtti. Beyaz “Gündeminde kentsel dönüşüm olan vatandaş, öncelikle binanın zeminine, kullanılan malzemeye, statik ya da mimari planına bakmıyor.

Vatandaş sadece kombiye, ankastreye, parkeye, mutfak dolabının rengine odaklanıyor. Oysa bu detaylar ikinci kademede bakılması gereken konular. Özellikle belediyelerin kentsel dönüşüm konusunda vatandaşa destek olması gerekiyor. Belediyelerin kentsel dönüşüm birimleri var.

Statikçiler, mühendisler, raportörler gibi işin uzmanlarının çalıştığı bu birimlerin, vatandaşa randevu vererek kentsel dönüşüm şirketlerinin projelerini ve tekliflerini anlatması doğru bir yol olacaktır. Konu detaylı şekilde izah edilebilir, slaytlarla anlatılabilir.

Mülk sahiplerine binaların zemini hakkında bilgi verilebilir. Ayrıca temelin nasıl yapılması gerektiği, temelin fore kazıklarla nasıl güçlendirilmesi gerektiği, binanın nasıl güvenli hale getirileceği etraflıca anlatılmalı. Bu bilgilendirme vatandaşın harekete geçmesinde etkili olacaktır” ifadelerini kullandı.

Murat Kurum: İstanbul'daki 600 bin konutta depremin ilk dakikalarında yıkılma riski var! 

Esenler'de dev dönüşümde sona gelindi: 2011 bağımsız birimlik proje alanındaki son konutlar bugün yıkılıyor!

Ali Kurt'tan dönüşüm açıklaması: Beklentimiz, KİPTAŞ kefaletiyle vatandaşlara düşük faiz ve uzun vadeli kredi verilmesi!

Ankara Büyükşehir Belediyesi, arazi satışlarıyla gündemde: Yeni Mamak Kentsel Dönüşümü için 807.7 milyon TL'lik satış!

Geri Dön