04 / 05 / 2024

İnşaat sektöründe ticari uyuşmazlıklar masaya yatırıldı!

İnşaat sektöründe ticari uyuşmazlıklar masaya yatırıldı!

İNTES Arabuluculuk Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Güleryüz, "Uyuşmazlıkların ticari yaşam için maliyeti ve riskleri giderek artmaktadır" dedi...



Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Arabuluculuk Merkezi (TAM) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Güleryüz, İNTES ve Arabuluculuk Merkezi iş birliğinde, The  Ankara  Otel'de düzenlenen "İnşaat Sektöründe Ticari Uyuşmazlıkların Çözümünde Arabuluculuk Semineri"nde yaptığı konuşmada, seminerin, Türkiye'de ilk kez düzenlendiğini, İNTES olarak arabuluculuk sisteminin yerleşmesi, etkili ve hukuka uygun şekilde yürütülmesi için gayret ettiklerini belirtti. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; inşaatın uluslararası tahkim deneyimi en eski sektörlerden olduğunu belirten Güleryüz, "Orta ve büyük ölçekli projelerde çok sayıda alt yüklenici ile çalışıyoruz. Sayısız malzeme ve hizmet tedarikçisi ile ticari ilişki yürütüyoruz. Sektördeki firmalar bugün rakip, yarın ortak, bir sonraki gün yüklenici-alt yüklenici olarak birlikte çalışabiliyor. Dolayısıyla bizler için ortaya çıkan uyuşmazlığın kısa sürede ve derinleşmeden, arabuluculuk gibi dostane bir yöntem ilişkilerin devamlılığı açısından özel önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı. 

"Hukuki güven yabancı yatırımcı açısından belirleyici"

Güleryüz, arabuluculuğun, uyuşmazlıklarda hızlı ve düşük maliyetle çözüm fırsatı sunduğunun altını çizdi. Güleryüz, özel sektör olarak sorunların çözümünde hukuki güven ve istikrarı çok önemsediklerini ifade etti. Hukuki güven ve istikrarın, yabancı yatırımcıların yatırım kararları açısından da belirleyici olduğunu da söyleyen Güleryüz, bu noktada ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk mekanizmasının devreye girmesinin çok faydalı olacağını belirtti. 

Güleryüz, yargısal çözümün uzun yıllar almasının, iş dünyasının temel sorunlarından olduğunu vurguladı. Güleryüz, "Zaman maliyetinin yüksek olduğu bir çağda yaşıyoruz. Yıllar sürecek uyuşmazlıkların ticari yaşam için maliyeti ve riskleri giderek artmaktadır. Yatırımcı olarak geleceğe odaklanmak zorundayız. Yolumuza devam edebilmek için hızlı seçenekler ve çözümler üretmeliyiz." dedi.

Seminer Güleryüz'ün açılış konuşmasının ardından, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar ve ilgili akademisyenlerin sunumlarıyla devam etti.


Geri Dön