23 / 07 / 2024

İnşaat sektöründe yılın ikinci yarısında daralma bekleniyor!

İnşaat sektöründe yılın ikinci yarısında daralma bekleniyor!

Hazır Beton Endeksi 2024 Haziran Ayı Raporu’na göre, Faaliyet Endeksi Haziran'da 2019 yılındaki tarihi dip seviyesine geriledi. İşte raporda yer alan detaylar...




Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), sektör tarafından her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumla beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2024 Haziran Ayı Raporu’nu resmen açıkladı. Faaliyet Endeksi’nin Haziran'da 2019'daki tarihi dip seviyelerine gerilediğini ortaya çıkaran rapor, Haziran'da tüm endekslerin geçen yılın aynı ayına göre azaldığını ve en fazla daralmanın Faaliyet Endeksi’nde yaşandığını ortaya koydu.

Faaliyette, son dönemlerdeki en ciddi daralma görüldü. Beklenti ve Güven Endeksleri de gerilmiş olmasına rağmen faaliyette görülen düşüşe kıyasla gerilemeler daha sınırlı oldu. Her 3 endeksteki gerileme sonrasında Hazır Beton Endeksi de düşüş gösterdi.

Raporda yer alan detaylara göre geride bırakmış olduğumuz Haziran'da söz konusu tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azaldı. En fazla daralma Faaliyet Endeksi’nde görüldü. Beklenti ve Güven Endeksleri de geçen seneye kıyasla gerileme gösterdi. Her ne kadar söz konusu bu gerilemeler faaliyetteki kadar olmasa da, yine de yüksek durumda. Tüm endekslerdeki gerileme birleşik Beton Endeksi’ni de aşağı çekmiş oldu.

İnşaat sektöründe yılın ikinci yarısında daralma bekleniyor!

Sektör tarafından merakla beklenen raporun sonuçları ile ilgili çok önemli bazı açıklamalar yapan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Faaliyette son dönemlerdeki en ciddi daralma yaşanmış ve Haziran'da Faaliyet Endeksi 2019 yılındaki tarihi dip seviyesine geriledi. Haziran'da söz konusu tüm endeksler geçen senenin aynı ayına göre azalırken en fazla daralma Faaliyet Endeksi’nde görülmüştür.” diye konuştu.

Ayrıca açıklamasında inşaat sektörüne yönelik değerlendirmelerini de anlatan Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, “Faaliyet Endeksi’nin son 60 ayın en düşük seviyelerine gelmesi, inşaat sektöründeki gerilemenin de boyutuna dikkat çekti. Haziran ayında başlamış olan söz konusu bu düşüşün devam edeceği öngörülmektedir. Zira Beklenti ve Güven Endeksleri de oldukça düşük kaldı. Senenin geri kalan kısmında faiz oranlarında bir geri çekilme gerçekleşmediği sürece inşaat sektöründe daralmanın sürmesi bekleniyor.” diye konuştu.

 

İnşaat işçilerinin çalışma saatleri için 'sıcak hava düzenlemesi' talebi! 

Ev almak isteyenler dikkat! Konut fiyatları artacak mı?

Akfen GYO, Bodrum Eskiçeşme'den 9 milyon TL'ye arsa aldı! Yeni projelerin kapısı aralandı! 


Geri Dön