İnşaat sektöründeki borç, kriz çıkarabilir!
Konut satışlarının son 4 ayda düşüş yaşandığını belirten Sebo Gayrimenkul'ün sahibi Sebahattin Gülçiçek, "Bütün sektör 1 Kasım seçimlerine odaklandı. 2015 yılındaki siyasi gerilim ve faizlerdeki yükseliş sektörün büyümesini engelledi" dedi.
Sebo Gayrimenkul'ün sahibi Sebahhattin Gülçiçek, siyasi gerilim ve faizlerdeki yükseliş nedeniyle son 4 ayda konut satışlarında düşüş yaşandığını belirterek. 1 Kasım seçimlerine odaklandıklarını söyledi.
İnşaat sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörü olduğunu olduğunu kaydeden Gülçiçek. "Burada dikkat edilmesi gereken husus, inşaat sektörünün artan borç yükü ve bunun bankalara olası etkileridir. İnşaat sektörünün yurtiçi bankalara olan 85 milyar TL (38 milyar USD)' kredi borcu sisteme büyük zarar verebilir. Yurt içinde ABD parasal genişlemenin azaltılması ile zaten sıcak para çıkışı görülürken bir de konut sektöründe böyle bir sıkıntının çıkması, Türkiye'nin lokomötifi olan ve 200 sektörü direkt etkileyen inşaat sektörünün bir reel sektör krizinin çıkmasına neden olabilir" dedi.
ARTIŞ KAÇINILMAZ
Konut fiyatlarında artışın kaçınılmaz olduğunu belirten Gülçiçek. "Doların lira karşısında yüzde 26'ları bulan değer kazancı inşaat maliyetlerinide etkiledi. Yükselen kur ve maliyet artışlarına rağmen fiyatlar eldeki stoklardan dolayı yükselmedi. Fakat piyasaların hareketlenmesi ve stokların azalmasıyla konııt fiyatlarında en az yüzde 20 fiyat artışı kaçınılmaz olacaktır. Uzun vadede avro, dolar ve altının gayrimenkuldekt kazancı sağlayamayacağı bir gerçektir. Arsa da ise durum farklıdır. Arsa yatırımcısı uzun vade yatırım düşündüğünden uygun yeri bulunca piyasa koşullarına bakmadan yatırımını yapmakta. Samsun'da özellikle Atakum Kamalı Bölgesi ve Çatalçam Taflan Dereköy hatta 19 Mayıs İlçesi ne kaçlar bir hareketlenme söz konusu. Bu bölgelere raylı sistem ve sahil deniz yohı projeleri biiyük değer katıyor" diye konuştu.
Haber Gazetesi