22 / 12 / 2024

İnşaat sektöründeki yüksek maliyetler ve kredi faizlerinin düşürülmesi mecliste!

İnşaat sektöründeki yüksek maliyetler ve kredi faizlerinin düşürülmesi mecliste!

İnşaat sektöründe görülen yüksek girdi maliyetleri ve kredi faizlerinin düşürülmesi talebi TBMM gündemine taşındı. CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, konuya ilişkin soru önergesi sundu.



CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, nşaat sektöründe görülen yüksek girdi maliyetleri ve kredi faizlerinin düşürülmesi talebine ilişkin soru önergesi verdi. CHP'li Karasu, konuya ilişkin sorularının Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanmasını talep etti. 

CHP'li Karasu, "Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanmasını arz ederim." diye konuştu. Ulaş Karasu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 

"Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre inşaat maliyet endeksi, Haziran ayında yıllık yüzde 42,9 artışla rekor kırdıktan sonra Temmuz ayında yüzde 44,76 artışla rekor tazelemiştir. Bina inşaatı maliyet endeksi ise son bir yılda yüzde 45,15 artmış, malzeme endeksi ise yüzde 57,25 oranında yükselmiştir. Söz konusu maliyet artışları fiyatlara yansımış mesken sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız hem yüksek fiyatlar hem de yüksek faiz oranları ile karşı karşıya kalmıştır. Aynı zamanda inşaat sektöründeki girişimcilerin de artan girdi maliyetleri karşısında yeni projelere başlayamaması nedeniyle sektör durma noktasına gelmiştir. Yine aynı dönemde çimento sektörü ile uzun zamandır anlaşmazlıklar yaşayan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu'nun (IMKON) aldığı grev kararı ise sektörün geleceği adına düşündürücüdür."

İnşaat sektöründeki yüksek maliyetler ve kredi faizlerinin düşürülmesi mecliste!

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu'nun soruları şu şekilde:

1- Son dönemde inşaat sektöründe artan girdi maliyetleri nedeniyle yaşanan durgunluğa karşı bakanlık olarak herhangi bir adım atacak mısınız? 

2- Mevcut konut stokunun erimesi ve vatandaşların yeni konut talebine karşın inşaat sektörünün bu talebe cevap vermesi mevcut koşullarda mümkün görünmemektedir. Sektör temsilcileri ve vatandaşların mağduriyet yaşamaması adına konut stokunun yenidena artması için bakanlığınızca oluşturulmuş bir yol haritası bulunmakta mıdır? 

3- Yüksek girdi maliyetleri ile birlikte yüksek kredi faizinin de sektördeki durgunluğa neden olduğu sabitken, bakanlığınızca krediler ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? 

4- Yurt dışından ithal edilen bazı girdi kalemlerinin son bir yılda döviz kurundaki artış oranından dahi fazla artması sektörde fiyat denetiminin olmadığının göstergesidir. Bu konuda bakanlığınızca bir denetim yapılmakta mıdır?

5- İnşaat Taahhüt İşletmeleri'nin artan girdi maliyetleri karşısında yaşadığı mağduriyete ilişkin herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? 

6- Artan girdi maliyetleri mevcut konut stokunu erittiği gibi kira fiyatlarında da artışa neden olmuştur. Vatandaşlarımız söz konusu süreçte kiralık konut dahi bulamamaktadır. Kira bedellerinde yaşanan artışa ilişkin bakanlığınızca herhangi bir  çalışmak yapılmakta mıdır?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön