28 / 04 / 2024

İnşaat sektöründeki büyüme 2 yılın en düşüğü!

İnşaat sektöründeki büyüme 2 yılın en düşüğü!

Yılın üçüncü çeyreğinde GSYH büyümesi yüzde 1,7 ile son 7 çeyreğin en düşük seviyesini gördü. İnşaat sektörü son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi.



Bu yılın üçüncü çeyreğinde GSYH büyümesi yüzde 1,7 ile son 7 çeyreğin en düşük seviyesini gördü.


AA muhabirinin 3. çeyrek büyüme verilerinden derlediği bilgiye göre, üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 1,7 ile piyasa beklentilerinin çok altında kalarak, son 7 çeyreğin en düşük performansını gösterdi.


Tarım sektöründeki yüzde 4,9'luk daralma üçüncü çeyrekte GSYH'nın piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmesindeki en büyük neden olarak gösterildi. Bu yıl yaşanan aşırı kuraklık, don olayları ve düzensiz yağmur rejiminin etkisiyle tarım sektörünün büyümeye katkısı 3. çeyrekte yaklaşık 7 yılın en kötüsü oldu. Tarımın sektörünün büyümeye katkısı 9 aylık dönemde yüzde 3 düşüşe işaret etti.


Tarım sektöründeki bu negatif durum işlenmemiş gıda fiyatlarına da yansıyarak enflasyonun düşmemesinde ana etken olmuştu. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin alacağı tedbirlerin hem enflasyonun düşürülmesi hem de büyümeye pozitif katkı sağlama açısından önemli olacak.


Büyümeye yüzde 1'lik artışla sınırlı katkı sağlayan inşaat sektörü de son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. Geçen yılın 3. çeyreğinde yüzde 8,5 büyüyen inşaat sektörü, 4 çeyrektir aşağı yönlü bir seyir izliyor.




Geri Dön