22 / 12 / 2024

İnşaat sektöründeki büyüme oranı risk taşıyor!

İnşaat sektöründeki büyüme oranı risk taşıyor!

İNDER tarafından hazırlanan rapor sonucuna göre inşaat sektöründeki büyüme oranı, beraberinde sektörün vergi kaybına uğraması ve işsizlik gibi bir takım riskleri de beraberinde getirmesi konusunda endişelere yol açıyor...





İstanbul İnşaatçılar Derneği, inşaat sektöründe 2012 yılını değerlendirdi. Buna göre, inşaat sektörü ilk kez gayrisafi yurtiçi hasılanın altında kaldı. 2012 yılında yüzde 0.6 büyüyerek, bir anlamda hayal kırıklığı yaşatan inşaat sektörünün 13 yıldır ilk kez GSYH’nin büyümesinin altında kaldığına dikkat çekildi. Bu durumun sektörün güç kaybetmeye başlamasının bir alarmı olarak tanımlandığı değerlendirmede, vergi gelirinde azalma, istihdam gerileme gibi birçok riski de beraberinde taşındığına vurgu yapıldı.


İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, 2012 yılının büyüme rakamlarına dikkat çekti. Gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 2.2 oranda büyüdüğü bir yılda inşaat sektörünün yıllık olarak yüzde 0.6 büyümesinin sektörün gözle görülür bir durgunluğa girdiğinin göstergesi olduğunu belirten Durbakayım, şunları söyledi: “Geçmiş dönem büyüme rakamlarıyla 2012’de gerçekleşen rakamlar karşılaştırıldığında, ortaya çıkan sonuçlar ve taşıdığı mesajlar oldukça net ve dikkat çekicidir.” 13 yıllık performans bozuldu. Gerçekleşen büyüme rakamının son bir yılda yapılan cari açığı azaltma operasyonunun doğal sonucu olduğunu ifade eden Durbakayım, milenyum çağı olarak adlandırılan 2000’li yıllarda, diğer bir ifadeyle son 13 yılda ilk kez inşaat sektöründeki büyümenin, GSYH’deki büyümenin altında kaldığına dikkat çekti. 


Durbakayım, en son açıklanan işsizlik verilerinin yükseliş eğilimine girmesinin inşaat sektöründeki durgunluğun bir yansıması olduğuna dikkat çekerek, “Söz konusu büyüme rakamlarının ortaya koyduğu bir diğer önemli mesaj ise kar marjlarının belirli sınırlarda oluştuğu konut sektöründe, maliyet, fiyat baskısının daha yoğun hissedileceği yönündedir. Dolayısıyla gözle görülür fiyat artışlarının bir habercisi olarak algılamak mümkündür” dedi.



Mortgage Dergisi


Geri Dön