İnşaat sektörüne büyük darbe Finansman sıkıntısı patladı ustalar bir bir kaçıyor
Ülkede yaşanan ekonomik krizle birlikte inşaat sektörü de finansman konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor. Öte yandan inşaat ustalarının ise daha iyi koşullar ve daha iyi gelirle çalışmak için bir bir yurt dışına çıkmaya başladığı öğrenildi.Aşçıoğlu, inşaat maliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu
İnşaat sektöründe ihtiyacı olan firmaların finansmana ulaşamadığını söyleyen Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Aşçıoğlu, bankaların kredi verme konusunda iştahlı olmadığını söyledi. Aşçıoğlu, inşaat maliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Bloomberg HT’ye konuk olan Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Aşçıoğlu, inşaat sektöründe finansmana erişim sorunları ve yapım maliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Aşçıoğlu, politika faizinin daha önce yüzde 14 seviyelerindeyken bankaların yüzde 40-45 oranda faizle kredi verdiğini belirttiği açıklamasında, “Politika faizi yüzde 13’e düştü, şu an bankalar hiçbir kredi vermiyor. Bankaların krediye vermeye iştahı yok. Firmalar kesinlikle finansmana ulaşamıyor.” dedi.
İnşaat maliyelerinin ileri süreçte artması hakkında öngörülerini dile getiren Asçıoğlu, inşaat maliyetlerinin önümüzdeki dönemlerde düşme ihtimalinin hiç olmadığını söyledi. Korona virüs salgınının devam etmesi ve Ukrayna Rusya savaşı sebebiyle bu süreçte maliyetlerde bir gerileme olmayacağını ifade eden Asçıoğlu, döviz kurundaki yükselişi de satış fiyatlarına yansıtmaları gerektiğini vurguladı.
TEMMUZ'DA ENDEKS ARTIŞINI SÜRDÜRDÜ
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, inşaat maliyet endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 6,46, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 114,74 arttı.
Bir önceki aya göre işçilik endeksi yüzde 27,57, malzeme endeksi ise yüzde 1,29, arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 126,46, işçilik endeksi yüzde 83,89 arttı.
Ayrıca son aylarda inşaat sektöründe usta olarak çalışan pek çok kişi yurt dışındaki inşaat işlerini takip etmeye başladı. Sektör temsilcileri son aylarda günlük yevmiyelerin 250-300 lira bandından 450-500 liralara yükseldiğini, buna rağmen ustalarda kaçışın önüne geçemediklerini, ulaşım, konaklama ve diğer harcamalar hariç 2 bin 500 dolar civarında net maaş tekliflerine kayıtsız kalamayan pek çok inşaat ustasının da yurt dışında çalışmaya yöneldiğini belirtti.