23 / 12 / 2024

İnşaat sektörüne güven arttı!

İnşaat sektörüne güven arttı!

Seçim sonrası tüketici güveni artarken reel kesim güveni zayıfladı. Sektörler bazında inşaat çıkarken, hizmette düşüş oldu. Büyüme işareti olan kapasite kullanımı ise Haziran'da artışını sürdürdü.



YUNANİSTAN ile ilgili kritik hafta geride kaldı. Komşunun iflasının şimdilik ertelenmesi küresel piyasalara nefes aldırdı. Uluslararası piyasalarda tedirginlik yerini yükselişe bıraktı. İçerde de gergin geçen seçim dönemi sonrası bir rahatlama yaşanıyor. Yeni hükümet için koalisyon arayışları devam ediyor. Ancak ekonomi ve piyasa çevreleri AK Parti ve CHP arasında bir koalisyonun rahatlama sağlayacağı görüşünde. Başkent kulisleri de ibrenin bu yönde bir koalisyon seçeneğine kaydığını gösteriyor. 


Ekonomide ilk çeyrekteki düşük büyümeden sonra ikinci çeyrekte veriler ivme artışına işaret ediyor. Haziran ayına ilişkin tüketici güveni ve kapasite kullanım oranı toparlanırken reel kesimde dış talebin olumsuz etkisiyle güven endeksinde azalma yaşandı. Yanı sıra sektörlerdeki güven endekslerine baktığımızda inşaat ve perakende sektörlerinde güven artışı dikkat çekerken, hizmetler sektöründe güvenin azaldığı görülüyor. 


TÜKETİCİ GÜVENİ ARTTI 

TÜİK ve Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, haziran ayında bir önceki aya göre, yüzde 3.4 oranında arttı. Mayıs ayında 64.29 olan endeks haziran ayında 66.45 oldu. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 2 arttı. Mayıs ayında 86.18 olan endeks değeri haziranda 87.92 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının artmasından Kapasite kullanımı toparlanıyor 2014 Mayıs Kaynak: TCMB Haziran Temmuz Ağustos kaynaklandı. Mayıs ayında 85.5 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 4.7 artarak, haziran ayında 89.48 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre arttığını gösteriyor. Ankette ayrıca gelecek 12 ayda işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranı azalırken, tasarruf etme eğilimi azalma gösteriyor. 


REEL KESİM GÜVENİ AZALDI 

2015 yılı Haziran ayında RKGE (Reel Kesim Güven Endeksi), bir önceki aya göre 4.1 puan azalarak 104.9 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı endeksi artış yönünde etkiledi. Genel gidişat, gelecek 3 aydaki üretim miktarı, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, mevcut mamul mal stoku miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de bir önceki aya göre 2.4 puan azalarak 101.5 puana geriledi. Genel gidişat konusunda kötümser olduğunu belirtenlerin oranındaki artış dikkat çekti. Öte yandan güven endekslerine sektörler bazında baktığımızda ise, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi mayısta 100.41 iken, haziran ayında 99.04 değerine düştü. Buna karşın yine arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi haziran ayında 104.12 değerine yükseldi. Aynı şekilde inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ay 83.42 iken, haziran ayında 84.73 değerine çıktı. 


KAPASİTE KULLANIMI ARTIYOR 

Merkez Bankası tarafından 2015 yılı Haziran ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 675 işyerine İktisadi Yönelim Anketi formu gönderilerek, 2 bin 230 katılımcıdan yanıt alındı. Buna göre haziranda imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0.2 puan artarak yüzde 75.1'e yükseldi. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0.1 puan azalarak yüzde 74.5 seviyesinde gerçekleşti. Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranlan değerlendirildiğinde, bir önceki aya göre, dayanıklı tüketim mallan ve dayanıksız tüketim mallarında artış görülürken, gıda ve içecekler, ara mallar ve yatırım mallarında azalış yaşandı. 


"KİMSE TÜRBÜLANS İSTEMEZ" 

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, ekonomide ikinci çeyrekten itibaren bir toparlanma görüldüğünü son haziran verilerinin de bunu destekle113.3 Reel kesim güveni azaldı 110.7 RKGE 109.0 106.8 2014 Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık 2015 Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Mayıs Kaynak: TCMB diğini söylüyor. Tüketici güvenindeki artışa karşın reel kesim güvenindeki azalmayı yatırım ve istihdam tarafındaki zayıflığa bağlıyor. İç ve dış taleple ilgili sipariş ve üretim hacminin ise reel kesim güvenini olumlu etkilediğine dikkat çekiyor. Tokalı'ya göre, genel gidişatla ilgili kötümserlerdeki artış da endeksi olumsuz etkiledi. Buradaki düşüş olmasaydı reel kesim güveni daha iyi çıkacaktı. Tokalı, veriler ışığında ikinci çeyrek büyümesi için iyimser. Yüzde 3-4 arası bir büyüme olacağını öngörüyor. Sektörler bazındaki güven endeksleri konusunda ise inşaat sektöründeki artışın devamıyla ilgili endişeli. Seçim j öncesinde olduğu gibi kamu desteğinin sürmeyeceğini ifade ediyor. 


Kurulacak yeni koalisyon hükümetinin daha sağlıklı çalışacağına dair piyasada güçlü beklentiler olduğunu savunan Tokalı, şu uyanyı yapıyor: "Çok zor bir döneme giriyoruz. FED'in faiz artışının çok yaklaştığı bir dönem. Gelişen ülkeler üzerinde baskılar daha da artacak. Böyle bir dönemde iç Ocak türbülans kimsenin istemediği bir şey." 


"SINIRLI İVME ARTIŞI VAR" 

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, tüketici güveninde toparlanma yaşandığını, bunun zaten ilk çeyrek büyümesinde hissedildiğini söylüyor. Gerekçe olarak da ilk çeyrek büyümesinde özel tüketimin büyük katkısına dikkat çekiyor. Geçen yılın ilk çeyreğinin kötü olmasının da baz etkisi yarattığını savunan Bürümcekçi, reel kesim güvenindeki azalmayı ise dış talebin, yani ihracatın zayıflığına bağlıyor. Otomotiv ve konut satışlarının seçim öncesi iyi bir duruma işaret ettiğini belirten Bürümcekçi'ye göre, kredi artış hızının makul seviyede olması, Merkez Bankası'nın ekstra bir sıklaştırmaya gitmemesi tüketici güvenini destekledi. Bundan sonra kendi dinamikleriyle ne kadar gideceğine bakacağız. Finansal göstergelerdeki dalgalanma etkili olacak. Bürümcekçi nisanda sanayi üretiminin iyi geldiğini ama mayıs verisinin kötü gelmesini beklediğini ifade ediyor. Bürümcekçi'ye göre, otomotivdeki duraklamanın etkisi var. Ekonomide sınırlı da olsa bir ivme artışından bahsedebiliriz. 


Para


Geri Dön