19 / 05 / 2024

İnşaat yaparken malzeme seçimi çok önemli!

İnşaat yaparken malzeme seçimi çok önemli!

Son dönemde inşaat sektöründe hızlı bir artış yaşanırken, milyonlarca lira maliyetle yapılan yüksek katlı yapılarla birlikte tüm inşaatlarda tercih edilecek malzemeler de büyük önem taşıyor.



Son dönemde inşaat sektöründe hızlı bir artış yaşanırken, milyonlarca lira maliyetle yapılan yüksek katlı yapılarla birlikte tüm inşaatlarda tercih edilecek malzemeler de büyük önem taşıyor. 

İnşaata başlamadan önce, hangi malzemelerin kullanılacağı ve marka tercihinin ne yönde olacağının planlanması gerekiyor. Kaliteli ve kendini ispat eden yapı malzemelerinin tercih edilmesi, inşaat sırasında meydana gelebilecek kötü sürprizlerin de önüne geçiyor. 

Beton, demir çelik, yalıtıma yönelik malzeme ve marka çeşitliliği giderek artarken, inşaat yapmak isteyenler de bu noktada ince eleyip sık dokuyor. Hayallerindeki eve sahip olmak isteyen vatandaşlar da artık, inşaat sırasında hangi marka ve ne tür malzemelerin kullanıldığını da bilmek istiyor. Bu noktada, yapı malzemelerinin kalitesi her açıdan büyük önem taşıyor. 


SAĞLIKLI OLMALI 

İnşaat yapımında kullanılacak beton ve demir seçimleri, binanın depreme olan dayanıklığı ve temele verilen ağırlığı etkilerken, ısı yalıtım malzemelerinin seçimi de özellikle ev sahipleri için büyük önem taşıyor. Isı yalıtım malzemelerinin hafif, kokusuz, su ve nem absorbe edebilen, bakteri ve haşerelerin yuva yapmasın engelleyen, çürümeye karşı dayanıklı ve yanıcı olmamasına özen gösterilmesi gerekiyor. 


Ayrıca inşaatlarda kullanılan betonlar da, ısı ve ses yalıtımı ile çevre güvenliğini de doğrudan etkiliyor. 

İnşaat yapımında kullanılacak beton ve demir seçimleri, binanın depreme olan ağırlığı etkilerken, ısı yalıtım malzemelerinin seçimi de özellikle ev sahipleri dayanıklığı için büyük ve temele verilen önem taşıyor. 


DENETİMLER YAPILIYOR

Son yıllarda inşat yapımında kullanılan malzemelerin kontrolüyle ilgili çıkarılan yönetmeliklerle birlikte görevli denetçiler, yapılan şikayet üzerine, direk numune alıyor ve belge kontrolü yapılıyor. Yapı Malzemeleri Yönetmeliğinde ürünlerin piyasaya güvenli olarak arz edilmeleri yeterli olmayıp, ürünlerin yapıda doğru yerde doğru şekilde kullanılması gerekiyor. 


İş yeri güvenlik ve sağlık planı Bir iş ortamı sağlık ve güvenlik planı tüm alan için henüz işe başlanmadan önce çıkarılması gerekir. İlk etapta inşaat yeri ve iş yeri ortamı düzenleyicisinin, bu plan ve projenin hazırlanmasını sağlaması gerekir. Müteahhit yada işi üstlenerek müteahhitin yerini almış herhangi biri bu planın yapılmasından sorumludur. Amaç, inşaatın daha sonraki tüm safhalarında bu iş yeri ortamı güvenlik ve sağlık planının kullanılmasıdır. 


DÜZELTME YAPMALI 

Bir iş yerindeki sağlık ve güvenlik plan ve projesinden sorumlu kişinin, plan hazırlanır hazırlanmaz, planın iş yerinde herkesin ulaşılabileceği bir yerde olmasını sağlaması gerekir. Bu düzenlemeyi yapan kişi gerektiğinde plan üzerinde düzeltmeler yapmaktan da sorumludur. 

Eğer inşaat veya yapı işi başka bir işin de yapılmakta olduğu bir alanda ise, bu işte iş yeri güvenlik ve sağlık planının kapsamına girer ve planda göz önüne alınması gerekir. 


Habertürk Egeli


Geri Dön