22 / 11 / 2024
fuzul

İnşaat, yüzde 71'lik oran ile en çok borçlanan sektör!

İnşaat, yüzde 71'lik oran ile en çok borçlanan sektör!

Türkiye ortalamasının yüzde 57 olduğuna dikkat edersek, inşaat sektörünün borçluluğu dikkat çekiyor. Ancak karlılıkta da ikinci sırada




Sanayi Bakanlığı’nın gazetemizle paylaştığı Girişimci Bilgi Sistemi’nin (GbS) 2010 yılına ait veri setinin sonuna geldik. Bugün 887 bin şirketin ana sektörler itibarıyla dağılımlarını ve sektörlerin dikkat çeken mali yapılarını masaya yatırıyoruz. Şirketlerin aktif büyüklüğü ve net satış gelirlerine bakıldığında iki farklı kalemde iki sektör en baştan dikkat çekiyor. Bunlar inşaat sektörü ve başlıca olarak telekomünikasyonu içeren bilgi ve iletişim sektörleri. Şirketlerin işlerini sürdürmek için dışarıdan temin ettikleri finansmanın aktiflerine olan oranı gösteren kaldıraca bakıldığından inşaat sektörü yüzde 71’le öne çıkıyor.

Türkiye ortalamasının yüzde 57 olduğuna dikkat edersek, inşaat sektörünün borçluluğu dikkat çekiyor. Ancak karlılıkta da ikinci sırada. Bilgi ve iletişim ise kârlılık oranı bakımından öne çıkıyor. Sektör yüzde 8’e varan bir kârlılıkla işlerini çeviriyor. Madencilik sektörü çift haneli kâr oranıyla ve düşük kaldıracıyla dikkat çekse de diğer büyüklükleri onu geri plana atıyor. İşte Türkiye’de sektörel durum:

Aktifler bakımından bakıldığında Türkiye’nin en büyük sektörü yüzde 35’le sanayi. Hatta imalat sanayii, çünkü genel toplamın yüzde 26’sını elinde tutuyor. Onu toptan ve perakende ticaret ile inşaat takip ediyor. İmalat sanayii 572 milyar, toptan ve perakende ticaret 535 milyar ve inşaat 308 milyarlık aktife sahip.

“Türkiye’de sanayinin bittiği” sıkça yapılan yorumlardandır. Ancak adet bazında yüzde 15’le imalat sanayi firmaları en kalabalık ikinci grup. Tahmin edilebileceği gibi. Toptan satış ve perakende ise 385 bin firmayla toplamın yüzde 43’ünü oluşturuyor.

Net kâra bakıldığında toptan ticaret ve perakende firmaları düşük marjla çalışıyor. Firma başına 49 bin 500 lira kârla çalışan sektörün kâr oranı da yüzde 2.12. En düşük kâr oranı ise yüzde 1.84’le ulaştırma ve depolama sektörüne ait.

TARIMIN BORCU 947 BİN TL
Yabancı kaynaklar üzerinden firma başına düşen borç miktarına bakıldığında 3.7 milyon TL ile bilgi ve iletişim sekörü lider gözüküyor. Buna karşılık yüzde 47 gibi düşük bir kaldıraç oranı ve yüksek kârlılığı unutmamak gerekiyor. Sanayide şirket başına 2.2 milyon TL özkaynak düşerken, bu rakam perakendede 515 bin lira ve inşaatta ise 842 bin lira şeklinde gerçekleşiyor. 8 bin 800 şirketten oluşan tarım sektörü de yüzde 61 kaldıraç oranıyla ve şirket başına 947 bin lira dış kaynakla dikkat çekiyor.

 Seçkin ÜREY/ HABERTÜRK


Geri Dön